Bekijk volle/desktop versie : *...Rechten en Plichten van man én vrouw in de Islaam...*



30-05-2005, 23:32
Wa Salaam Aleikom,

In de Naam van Allah, Meest Barmhartige, Schenker van Alle Gunsten

Rechten en plichten van man en vrouw

"En voor de vrouwen zijn er rechten overeenkomstig hun plichten, volgens wat redelijk is. Maar voor de mannen is er een rang boven hen (de vrouwen)." (Al-Baqarah 228)

Dit wil zeggen dat vrouwen binnen het huwelijk niet alleen plichten hebben, maar ook rechten, maar dat zij de man als leider (of eindverantwoordelijke) en beschermer moeten accepteren. Een man mag dit echter nier als vrijbrief voor dictatorschap opvatten. Na zijn dood wordt hij ondervraagd over de zorg voor zijn gezin. In een goed huwelijk zijn man en vrouw feitelijk gelijk en neemt overleg over zaken die het gezinsleven aangaan een belangrijke plaats in.

Vrouwen hebben recht op voedsel, onderdak en kleding, en dat moet net zoveel zijn en van dezelfde kwaliteit als wat de man voor zichzelf koopt. Het kan niet zo zijn dat de man in dure merkkleding loopt en dat zijn vrouw met afdankertjes tevreden moet zijn. Een man mag zijn vrouw niet misbruiken of mishandelen, zoals blijkt uit de volgende overlevering: Bahz Ibn Hakim vertelde: "Ik vroeg de Profeet hoe om te gaan met vrouwen en hij zei: Voed ze zoals jullie jezelf voeden, kleed ze zoals jullie jezelf kleden en sla of berisp hen niet." Het recht op een vriendelijke behandeling voor vrouwen blijkt ook uit de volgende overlevering: "De meest perfecte gelovigen zijn de besten in gedrag en de besten van jullie zijn degenen die het beste voor hun vrouwen zijn." (Ibn-Hanbal)

Als een man een van deze rechten niet respecteert, heeft zijn vrouw het recht om een scheiding aan te vragen.

Een vrouw heeft de plicht haar huwelijk te beschermen. Dat doet ze onder andere door gehoorzaam te zijn aan haar echtgenoot (tenzij hij iets van haar vraagt dat haram is). De vrouw mag haar man geen seks weigeren omdat het voor hem de enige legitieme manier is om zijn seksuele behoefte te bevredigen. Andersom geldt ook dat de vrouw recht heeft op seksueel genot. De vrouw mag niet met anderen over familiezaken spreken om het ontstaan van roddels te voorkomen. De man heeft het recht om zijn vrouw de omgang met bepaalde personen te verbieden als hij vindt dat die een slechte invloed op haar uitoefenen, roddels verspreiden of het huwelijk proberen te ondermijnen. De vrouw moet de reputatie en de bezittingen van haar man beschermen.

De huishouding valt volgens sommige geleerden niet vanzelfsprekend onder de verantwoordelijkheid van de vrouw, maar het lijkt niet meer dan logisch dat - wanneer de man met een fulltime baan voor het gezinsinkomen zorgt - de vrouw voor het huis en de kinderen zorgt, waarvoor de man voldoende geld ter beschikking moet stellen. Als de man gierig is en teveel geld voor zichzelf houdt mag zijn vrouw nemen wat zij nodig heeft. De Profeet heeft de mannen overigens aangespoord hun vrouwen bij het huishouden behulpzaam te zijn.

Geluk in het huwelijk kunnen we niet als iets vanzelfsprekends aanvaarden. Gevoelens kunnen met de tijd veranderen, de vlam van liefde kan uitdoven. Daarom moeten we er alles voor doen om het respect voor elkaar in stand te houden. Hiervoor zijn geduld en een voortdurend geven van beide kanten nodig, net zoals een tuin verzorgd moet worden om hem altijd te laten bloeien.

Een eerlijke relatie

In het huwelijk hebben zowel de man als de vrouw bepaalde rechten en verantwoordelijkheden. Het huwelijk zal gelukkig en succesvol zijn wanneer beiden hun verplichtingen zo goed mogelijk na komen en elkaars rechten beschermen.
Sommige verantwoordelijkheden gelden voor de man en de vrouw op dezelfde manier; bijvoorbeeld de plicht om in Allaah te geloven en Zijn bevelen te gehoorzamen.
En soortgelijk zijn zij beiden verantwoordelijk voor hun eigen daden.Zo wordt van hun beiden verwacht Islaam te leren, Allaah te aanbidden en anderen op te roepen naar Zijn weg.
Man en vrouw krijgen gelijkwaardige beloningen voor hun gehoorzaamheid aan Allaah en gelijkwaardige straf voor ongehoorzaamheid of het begaan van zonden. Allaah zegt:

"Wie het goede doet, man of vrouw, en hij gelooft; Voorwaar, aan hem geven Wij een goed leven. En Wij zullen hen zeker belonen met hun beloning, volgens het beste wat zij plachten te doen." {An-Nahl 16:97}

"En hun Heer heeft hun (smeekbede) verhoort, zeggend: Voorwaar, ik doe het werk van de werkenden van jullie niet verloren gaan, of het nu man of vrouw is, jullie komen uit elkaar voort." {Ali- Imraan 3:195}

Wanneer je man en vrouw met elkaar vergelijkt in Islaam, moet je, je ten eerste realiseren dat Islaam twee mensen niet gelijk maakt terwijl zij van natuur verschillend zijn. Er zijn zaken waarin er aan de man voorkeur boven de vrouw wordt gegeven en andersom. Het is dus eigenlijk geen zaak van gelijkheid maar van eerlijkheid.Gelukkige mensen zijn degenen die dit begrijpen en accepteren, in plaats van het te negeren of uit te dagen. Allaah zegt:

"En verlang niet naar datgene waarmee Allaah sommigen van jullie boven anderen bevoorrecht heeft: voor de mannen is er een aandeel in wat zij gedaan hebben, en voor de vrouwen is er een aandeel in wat zij gedaan hebben. En vraag Allaah om Zijn gunst, Allaah is Alwetend over alle zaken." {An-Nisaa 4:32}

Natuurlijk verschil

Bepaalde taken en plichten worden dus speciaal de vrouw toegekend, vanwege haar vrouwelijke aard en anderen worden de man toegekend vanwege zijn mannelijke aard.
In een van de laatste toespraken van Rasuulullaah (s.a.s.); (zijn afscheidspreek op Arafah), herinnert hij de mensen hieraan. Amr Bin al-Ahwas al-Jushami heeft overgeleverd dat hij Rasuulullaah (s.a.s.) hoorde zeggen: Waarlijk! Zorg goed voor de vrouwen, want zij zijn onder jullie hoede, en jullie beschikken niet over meer dan dat van hun, tenzij zij een duidelijke zonde verrichten;als zij dat doen, laat hun dan alleen slapen en sla hun licht; wanneer zij jullie gehoorzamen behandel hen dan niet langer slecht. Waarlijk! Jullie hebben rechten op jullie vrouwen en jullie vrouwen hebben rechten op jullie. Jullie recht op hun is dat zij niet iemand die jullie niet mogen toestaan in jullie woningen te zitten. Waarlijk! En hun recht op jullie is dat jullie goed voor hun zijn wat betreft hun kleding en voedsel.

Verantwoordelijkheid

Zowel man als vrouw hebben een grote verantwoordelijkheid om een familie eenheid op te bouwen. Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (s.a.s.) zei: De man is de meester van zijn familie, en de vrouw is de meesteres van haar huis.

Omdat beiden meesters en dragers van verantwoordelijkheden zijn, worden beiden door Allaah ter verantwoording geroepen;

Ibn Umar heeft overgeleverd dat Rasuulullaah (salallahu aleihi wa salaam) zei; Ieder van jullie is een verantwoordelijkheid toevertrouwd en ieder van jullie zal ondervraagd worden over zijn verantwoordelijkheid. De leider is verantwoordelijk (voor zijn volk) en zal over zijn verantwoordelijkheid gevraagd worden. De man is verantwoordelijk voor zijn familie en zal over zijn verantwoordelijkheid gevraagd worden. De vrouw is verantwoordelijk voor haar mans huis en zal over haar verantwoordelijkheid gevraagd worden. De slaaf is verantwoordelijk voor het bezit van zijn meester en zal over zijn verantwoordelijkheid gevraagd worden. En een man is verantwoordelijk voor zijn vaders bezit en zal over zijn verantwoordelijkheid gevraagd worden. Dus, ieder van jullie heeft een verantwoordelijkheid en ieder van jullie zal over zijn verantwoordelijkheid gevraagd worden.

Het is enorm belangrijk dat zowel man als vrouw goed begrijpen wat voor grote verantwoordelijkheid er op hun beide schouders rust.Dat zal hun helpen om hard te werken en goed samen te werken, zodat ze voorbereid zullen zijn te antwoorden wanneer zij ondervraagd zullen worden.

M3a Salama

31-05-2005, 21:50


zo hoort het

31-05-2005, 21:59
Djazakallah garien, voor het plaatsen van dit stuk, jammer interesseren zich veel moslim jongeren zich eerder in topic van waar kan ik me man mee verleiden dan interssante stuken over hun rechten in de Islam, daar hebben ze op ten duur meer aan.

31-05-2005, 22:08
Wa laak Oegtie,

Ja helemaal gelijk heb je. Topic waarin er tips worden gegeven over het verleiden, flirten etc. daar wordt massaal gereageerd, maar hier...

Maar Allahoema Hdiena wey Hdiehoem... Ameen

31-05-2005, 22:14



Citaat door MissGangsta:
Wa laak Oegtie,

Ja helemaal gelijk heb je. Topic waarin er tips worden gegeven over het verleiden, flirten etc. daar wordt massaal gereageerd, maar hier...

Maar Allahoema Hdiena wey Hdiehoem... Ameen
Amien, Moge Allah ons alle leiden.

31-05-2005, 22:15
Een man is de berschermer..

Dat zie k weinig..
K bescherm me eigen wel.

31-05-2005, 22:17

Citaat door _Chineesje_:
Een man is de berschermer..

Dat zie k weinig..
K bescherm me eigen wel.
HIJ is verantwoordelijk voor jou.

31-05-2005, 22:19

Citaat door yasmin2:
HIJ is verantwoordelijk voor jou.
IK ben veranwoordelijk voor mezelf..
En in de meeste gevallen moet je beschermen tegen een ''man''

31-05-2005, 22:25

Citaat door _Chineesje_:
IK ben veranwoordelijk voor mezelf..
En in de meeste gevallen moet je beschermen tegen een ''man''
Niet tegen je eigen man, en een man is in het huwelijk verantwoordelijk voor jou, hij is medeplichtig aan jou zonden als hij er niks van zegt.

31-05-2005, 22:28

Citaat door yasmin2:
Niet tegen je eigen man, en een man is in het huwelijk verantwoordelijk voor jou, hij is medeplichtig aan jou zonden als hij er niks van zegt.
Juist

31-05-2005, 22:31

Citaat door yasmin2:
Niet tegen je eigen man, en een man is in het huwelijk verantwoordelijk voor jou, hij is medeplichtig aan jou zonden als hij er niks van zegt.
Zeg dit maar niet te hard..

Welke zonden het gaat alleen maar over zondes, worden mensen daar niet moe van..dan scheid hij toch lekker als hij niet veranwoordelijk wil zijn..

01-06-2005, 00:15
Wa laaka Agie

02-06-2005, 07:49



Citaat door Arabianboy:
[QUOTE=MissGangsta]Natuurlijk verschil

Bepaalde taken en plichten worden dus speciaal de vrouw toegekend, vanwege haar vrouwelijke aard en anderen worden de man toegekend vanwege zijn mannelijke aard.
In een van de laatste toespraken van Rasuulullaah (s.a.s.); (zijn afscheidspreek op Arafah), herinnert hij de mensen hieraan. Amr Bin al-Ahwas al-Jushami heeft overgeleverd dat hij Rasuulullaah (s.a.s.) hoorde zeggen: Waarlijk! Zorg goed voor de vrouwen, want zij zijn onder jullie hoede, en jullie beschikken niet over meer dan dat van hun, tenzij zij een duidelijke zonde verrichten;als zij dat doen, laat hun dan alleen slapen en sla hun licht; wanneer zij jullie gehoorzamen behandel hen dan niet langer slecht. Waarlijk! Jullie hebben rechten op jullie vrouwen en jullie vrouwen hebben rechten op jullie. Jullie recht op hun is dat zij niet iemand die jullie niet mogen toestaan in jullie woningen te zitten. Waarlijk! En hun recht op jullie is dat jullie goed voor hun zijn wat betreft hun kleding en voedsel.[/qoute]

sla hun licht??? ik vind dat toch een beetje raar??? in de qoran staat volgens mij anders en veel preciezer!!! ik ga wel opzoeken anders als iemand dat wilt weten... want wat is licht? voor de 1 een hoek en de ander een zandkorrel gooien...


Nee, met een siwaak (stokje van 15cm) uit de pols. Je moet ook weten dat wij de Profeet swas moeten volgen, deze heeft nooit een van zijn vrouwen geslagen.

02-06-2005, 13:18
soebhannallah......tegenwoordig word er heel makelijk over een huwelijk gedaan.we scheiden even makelijk als we trouwe.
bij de marokaanse consulaat staan er langere rijen voor de scheiding als voor het trouwen,en dat komt omdat we de westerse landen na doen.
we pikken weinig van elkaar en we gaan beiden onze eigen wegen.
de man neemt zijn taken wat hij hoort te doen volgens de islam niet op zich op en de vrouw even min
de imane word steed minder.
tijd voor elkaar is er niet want beide hebben het druk met doenia en vergeten dinn
kijk naar de eerste generatie(onze ouders) wat zij allemaal samen hebben mee gemaakt nog zijn zij samen gebleven.
dat zou geen persoon van deze generatie pikken ,zowel man als vrouw,der word te vaak geroepen "waar heb ik een man/vrouw voor nodig" ik kan mij zelf wel redden.
wij worden te veel beinvloed door de westerse samen levening en vergeten dat wij moslims zijn.
wij hebben geen geduld en houden ons met harame praktijken.

allah oema agfierlene,warhamne,wahdine,wajboerna,wa3afine,war zoekna,warfa3na