Bekijk volle/desktop versie : Sjiiten en soennieten Irak verenigd tegen burgeroorlog



29-05-2005, 14:49
Sjiiten en soennieten Irak verenigd tegen burgeroorlog
Uitgegeven op 29 mei 2005 om 11:37 uur

(Novum/AP) - Twee invloedrijke Iraakse sjiitische en soennitische organisaties hebben toegezegd sektarische twisten te bestrijden om te voorkomen dat het land in burgeroorlog vervalt. Tegelijkertijd maken Iraakse en Amerikaanse veiligheidstroepen zich op voor een grootscheepse operatie tegen het gewapend verzet in de hoofdstad Bagdad.

De gezamenlijke actie van de twee organisaties werd aangekondigd na geweld op vrijdag en zaterdag. Daarbij kwamen zeker 52 Irakezen om, onder wie tien die terugkeerden van een pelgrimage in Syrië. Ook lieten twee Amerikaanse soldaten het leven.

Abu Musab Al-Zarqawi, hoofd van Al-Qaida in Irak, zou op een website hebben geageerd tegen de sjiitische bevolkingsgroep. Dat zou de spanningen tussen de grootste islamitische stroming in Irak en de soennieten moeten verhogen en het geweld doen toenemen. Of de oproep werkelijk van de vermoedelijke leider van het gewapend verzet komt, is onbekend.

De Iraakse politie en het leger begonnen zondag met het plaatsen van controleposten in Bagdad. De 'checkpoints' moeten het vrije verkeer van terroristen voorkomen wanneer een macht van 40 duizend soldaten en militairen Bagdad uitkamt. 'Operation Lightning' moet de vele bomaanslagen en schietincidenten een halt toeroepen

http://www.nieuws.nl/bericht/5/58366

29-05-2005, 16:54


Goed zo, zij zullen de steun van het volk krijgen.

29-05-2005, 17:00
Haha, dat zal Zarqawi niet leuk vinden, die wil immers burgeroorlog. In de huidige toestand kan hij nooit het Iraakse volk knechten en een tweede Talibanregime opzetten.

Mwa, maar die losers met geweren (Al Qaida) hebben zowiezo geen kans, zelfs als de VS er weg zou zijn zouden ze geen kans maken, het volk moet hun gewoon niet.