Bekijk volle/desktop versie : Wat zijn Arabieren?



Pagina's : [1] 2

19-10-2021, 17:42
De term Arabieren, in het enkelvoud Arabier, is bij de meeste mensen wel bekend. Toch vinden velen het lastig om dit begrip duidelijk te omschrijven. Waar komt het begrip Arabier vandaan? En wat zijn Arabieren eigenlijk voor bevolkingsgroep?

De term Arabier verwijst naar het schiereiland Arabië, waar de Arabieren als bewoners van oorsprong vandaan komen. Arabieren zijn dus mensen die genetisch gezien een link hebben met het Arabisch schiereiland.

Arabieren zijn de nomadische Semitische inwoners die, volgens de islamitische traditie, afstammen van de aartsvader Abraham, en die Arabisch als hun hoofdtaal hebben. Binnen de Arabische taal bestaan tal van dialecten.

Arabieren wonen voornamelijk op het Arabisch schiereiland, in het Midden-Oosten en in de meeste Noord-Afrikaanse landen. De Arabische cultuur heeft zich vooral via de islam verspreid. De landen die tot de zogenoemde Arabische wereld worden gerekend zijn: Saoedi-Arabië, Kuwait, Bahrain, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Jemen (allen op het Arabische schiereiland), en verder: Syrië, Libanon, Jordanië, Palestina, Irak en Iran, Libië, Tunesië, Algerije, Marokko, Mauritanië, Egypte en Soedan. Vanuit cultuurhistorisch perspectief, en niet vanwege etniciteit, worden ook de volgende landen tot de Arabische wereld gerekend: Somalië, Djibouti en de Comoren.

In totaal zijn er wereldwijd, in 2020, ruim 436 miljoen Arabieren, verspreid over 22 Arabisch sprekende landen en, als migranten, vooral in westerse landen. Bijna de helft van deze Arabieren woont in een stad of stedelijk gebied.

http://https://historiek.net/wat-zijn-arabieren-betekenis/144842/

19-10-2021, 17:44


nee, onze rasoel sa3ws zei, nazaten van sam (sem) zijn arabieren , dus ook die de joods geloof aanhangen,

van ibrahim 3s stamt rasoel sa3ws

19-10-2021, 17:47
het woord hebrew en arab hebben zelfde betekenis , oversteken

19-10-2021, 17:48
joods is geen ras maar geloof , hun ras is semetisch das ook voor de arabieren

20-10-2021, 16:36


arabieren leven in het midden oosten.berber zijn de originele bewoners van noord afrika.

Garamanten is de Griekse naam van een Berbers volk in het zuidwesten van het huidige Libië. De naam betekent simpelweg mensen van Garama. Van 500 v.Chr. tot 600 n.Chr. hadden zij een eigen koninkrijk in het zuiden van Libië, met Garama als hoofdstad. Zij worden beschouwd als de voorouders van de Touareg.
http://https://nl.wikipedia.org/wiki/Garamanten

20-10-2021, 16:37
In het gebied grenzend aan het Carthaagse hartland ontwikkelde zich een Amazighische beschaving. De Numidiërs waren een van oorsprong nomadisch volk dat het noorden van het huidige Algerije en Tunesië bevolkte.

Met de opkomst van Massinissa ontstond in het gebied een onafhankelijk koninkrijk. Naar het voorbeeld van het Fenicisch alfabet ontwikkelde Massinissa het Tifinagh, het Amazighische alfabet. Hij zette een geordend bestuur op, bouwde een vloot en een staand leger, dat bestond uit 50.000 man. Hij stichtte nederzettingen naar Fenicisch model en zorgde dat de Numidiërs akkerbouw gingen bedrijven en hun (semi-)nomadische leefstijl opgaven. Massinissa had grootse ambities en streefde naar om van zijn rijk een wereldmacht te maken. Ten tijde van zijn dood besloeg zijn rijk heel Noord-Afrika ten westen van Egypte, afgezonderd van een klein gebied rondom Carthago. Ook zijn achterkleinzoon Juba I had ambitieuze plannen om een groot Afrikaans rijk te bouwen, maar werd door de Romeinen verslagen en in Rome opgesloten. In 25 v.Chr. werd het rijk een Romeinse provincie.

20-10-2021, 16:37
Mauretania was een Amazighisch koninkrijk, dat in het jaar 44 werd ingelijfd in het Romeinse Rijk als de provincies Mauretania Tingitana en Mauretania Caesariensis. Het was gelegen in westelijk Noord-Afrika, ongeveer overeenkomend met het huidige noorden van Algerije en Marokko en de Spaanse Plazas de soberanía (dus niet met het tegenwoordige Mauritani&euml. De laatste koning, Ptolemaeus van Mauretania, werd in het jaar 40 door de Romeinse keizer Caligula vermoord.

20-10-2021, 16:38
Al vroeg emigreerden de Feniciërs naar Noord-Afrika en stichtten daar de 'nieuwe stad' (Fenicisch: qart'jago). Zij spraken een Semitische taal, het Punisch. Omdat Carthago het centrum van hun cultuur was, raakten zij bekend als Carthagers. Een wederzijdse beïnvloeding en gedeeltelijke samensmelting van hun cultuur en die van de Berbers vond daar plaats, wat leidde tot het ontstaan van een nieuwe Punico-Amazighische cultuur. De Carthager Hannibal Barkas stak met olifanten de Alpen over in zijn veldtocht tegen Rome, met een leger waaronder zich veel Berbers bevonden. Door de vernietiging van het Carthaagse Rijk door Rome is er weinig bewaard gebleven van de geschriften van deze cultuur, zodat we niet veel over Carthago weten, laat staan van haar buren. Er zijn van die buren wel veel inscripties overgebleven, soms ook in het Punisch of Latijn.

20-10-2021, 16:38
De Mesjwesj (in Oud-Egyptische bronnen vaak afgekort als Ma) en Liboe waren Berberse stammen, afkomstig uit het gebied ten westen van de Nijldelta. Teksten uit de 18e dynastie noemen de Mesjwesj als leveranciers van runderen voor het paleis van Amenhotep III te Malkata.

Gedurende de Ramessidische periode waren de oude Egyptenaren voortdurend in conflict met hun westelijke buren. Reliefs te Karnak uit de regeringsperiode van Seti I tonen de koning in gevecht met de Tehenoe. Zijn opvolger Ramses II bouwde een serie van verdedigingswerken in het kustgebied tot Marsa Matruh in het westen, onder andere bij El Alamein en Zawiyet Umm el-Rakham. Dit geeft aan dat er een serieuze dreiging vanuit het westen was. Meerdere teksten spreken van Ramses' overwinningen op de westelijke vijanden; de Mesjwesj worden hier echter niet specifiek genoemd. Onder zijn zoon Merenptah was er een invasie van de Liboe in de westelijke delta, waarbij ook de Mesjwesj en de Zeevolken betrokken waren. Merenptah verklaarde "9.100 zwaarden van de Meswesj" veroverd te hebben. Een verslag hiervan vindt men op de Stele van Merenptah.

Zo'n 25 jaar later, in de regeringsjaren 5 en 11 van Ramses III waren er opnieuw aanvallen van de Mesjwesj. Ramses III verklaarde overwonnen te hebben en liet de Mesjwesj zich in militaire nederzettingen in Midden-Egypte vestigen om hen als soldaten te kunnen gebruiken en aan de Egyptische cultuur aan te laten passen. Een tekst uit de derde tussenperiode noemt ten minste vijf "forten van de Mesjwesj" nabij Herakleopolis Magna.

Ondanks deze gedeeltelijke inlijving vermelden gedurende de 20e dynastie meerdere teksten aanvallen van de Mesjwesj. Zelfs de arbeiders van Deir el-Medina moesten schuilen in de tempels van Medinet Habu. Tijdens de late 21e dynastie vestigden steeds grotere aantallen Mesjwesj zich in de westelijke delta. Volgens de Stele van Pasenhor waren de vorsten van de Mesjwesj en de 22e dynastie de nakomelingen van Boejoewawa de Tehenoe. Met Osorkon de Oudere kwam een Mesjwesj op de Egyptische troon. Na een interregnum van 38 jaar waarin de inheemse Egyptische faraos Siamoen en Psoesennes II regeerden kwamen in de 22e dynastie de Mesjwesj te heersen over Egypte met farao's als Sjosjenq I, Osorkon I, Osorkon II en Sjosjenq III. Sjosjenq I noemde zichzelf Heer van de Mesjwesj (of Ma).

Door de Griekse kolonisten in Cyrenaica werd de naam Liboe als Libya overgenomen als benaming voor Noord-Afrika ten westen van Egypte. Sindsdien werd Libiërs een verzamelnaam voor alle daar wonende stammen.

20-10-2021, 17:09
bebers leefden in de sahara later zijn ze getrokken naar het noorden , waar de feneciers leefden ,feniciers komen oorspronkelijk uit waar nu qatar is, daarvandaan vertrokken naar sham ,levant huidige syrie en lebanon en palestina, fineciers gingen langs de kusten van oost afrika en rond de middelandse zee, daar stichten ze hun kolonie vaak de landbouw en trokken terug naar levant ,later hebben ze bijna alle steden in de middelandse zee gesticht, maar die volk waren niet uit op oorlog tot ze door romeinen werden aangevallen met hulp van vazal staat numedie in noord algerije ,

fineciers zijn een semitische volk, onze rasoel sa3ws zei ons, dat semitische volken arabieren zijn


feniciers = fini9iyin in arabisch

20-10-2021, 17:14
mauritania tingitana en numedie waren vazal staten van de romeinen , de leiders van die 2 vazal staten werden in rome opgevoed als romeinen , zodat ze hun cause in noord afrika behartigen

20-10-2021, 17:15

Citaat door Gipsy:
mauritania tingitana en numedie waren vazal staten van de romeinen , de leiders van die 2 vazal staten werden in rome opgevoed als romeinen , zodat ze hun cause in noord afrika behartigen
!!!!!!

20-10-2021, 17:22


dat is gewoon zo , die 2 vazal staten waren onder de romeinen ,graan van noord afrika ging naar rome

20-10-2021, 17:23
Numidia was a Roman province on the North African coast, comprising roughly the territory of north-east Algeria.

http://https://en.wikipedia.org/wiki/Numidia_(Roman_province)

20-10-2021, 17:24
Mauretania Tingitana (Latin for "Tangerine Mauretania&quot was a Roman province located in the Berber world, coinciding roughly with the northern part of present-day Morocco.[1] The territory stretched from the northern peninsula opposite Gibraltar, to Sala Colonia (or Chellah) and Volubilis to the south,[2] and as far east as the Mulucha (or Malva) river. Its capital city was Tingis, which is the modern Tangier. Other major cities of the province were Iulia Valentia Banasa, Septem, Rusadir, Lixus and Tamuda.[3]

http://https://en.wikipedia.org/wiki/Mauretania_Tingitana

Pagina's : [1] 2