Bekijk volle/desktop versie : 'Leider Boko Haram is dood'



21-05-2021, 18:15
Abubakar Shekau, de leider van de beruchte Nigeriaanse rebellenbeweging Boko Haram is dood, bericht de Wall Street Journal op basis van meerdere bronnen in onder meer de inlichtingengemeenschap.





Donderdag werd gemeld dat de leider van de terroristische organisatie ernstig gewond was geraakt bij een zelfmoordpoging die moest voorkomen dat een rivaliserende bende hem gevangen zouden nemen.

Vijf Nigeriaanse officials hebben aan de krant bevestigd dat Shekau zichzelf opblies met een zelfmoordvest. Hij wordt omschreven als een van de wreedste en effectiefste terroristen ter wereld, die een oorlog teweegbracht in Nigeria en drie buurlanden.

De 48-jarige Shekau leidde Boko Haram sinds 2009. De extremistische terreurbeweging werd onder meer bekend door de ontvoering van bijna driehonderd schoolkinderen.

Zelfmoordaanslagen
Boko Haram wordt er ook van beschuldigd kinderen te hebben ingezet voor zelfmoordaanslagen. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor vele aanslagen en tienduizenden doden in Nigeria, Niger, Kameroen en Tsjaad. Twee tot drie miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.

Shekau wilde uit handen blijven van de jihadistische groep ISWAP, Daesh in West-Afrika, die eerder onderdeel was van zijn groepering. Een inlichtingenbron zei donderdag dat strijders van die rivaliserende beweging Shekau en zijn manschappen in een bos hadden omsingeld.

De Nigeriaanse overheid heeft hem eerder meerdere malen ten onrechte doodverklaard. Het leger liet vrijdag weten berichten over zijn dood te onderzoeken.