Bekijk volle/desktop versie : Catalonië heeft na maanden een nieuwe premier



21-05-2021, 15:07
Meer dan drie maanden na de regionale verkiezingen in Catalonië heeft de regio een nieuwe premier.





Pere Aragonés, een 38-jarige gematigde separatist, is in het parlement in Barcelona met 74 stemmen voor en 61 tegen in het zadel gehesen.

Hij is van de linkse Esquerra Republicana (ERC) en had grote moeite zijn politieke separatistische bondgenoten ervan te overtuigen dat ze hem premier moesten maken van de regioregering. Maar de tijd begon te dringen, want als ze nog vijf dagen hadden gewacht zou de regio volgens de regels weer naar de stembus moeten.

Onlangs werd bekendgemaakt dat er een akkoord was bereikt tussen de ERC en de partij Junts per Catalunya (Samen voor Cataloni&euml en dat de extreemlinkse CUP (Kandidatuur Volkseenheid) de coalitie zou zegenen.

De leiders van Catalonië kwamen sinds 2015 van Junts per Catalunya, maar ERC won bij de verkiezing één zetel meer. "We beginnen met dit akkoord aan de volgende stap. We kunnen weer vooruitkijken naar een onafhankelijke republiek Catalonië", aldus Aragonès.

ERC en Junts per Catalunya hebben allebei een andere aanpak bij hun streven naar onafhankelijkheid. ERC is voor een aanpak die vooral gebaseerd is op overleg met de landelijke regering in Madrid en Junts per Catalunya is feller en meer gericht op actie. Over twee jaar wordt gekeken hoe ver Catalonië is gekomen met het overleg.

Verrassende winnaars waren bij de verkiezingen in februari de sociaaldemocraten van de PSOE van de Spaanse premier Pedro Sánchez en de conservatieve Spaans-nationalistische Vox. Nieuwe verkiezingen zouden de separatisten momenteel slecht uitkomen, volgens een peiling van de Catalaanse krant La Vanguardia.

In een recente peiling is het percentage van de ondervraagden dat zich voor onafhankelijkheid uitspreekt gezakt naar 42 procent en meer dan de helft (52 procent) wil zich volgens de peiling niet afscheiden van Spanje.