Bekijk volle/desktop versie : Marokko versoepelt avondklok vanaf vrijdag



20-05-2021, 19:12
Marokko gaat de maatregelen tegen het coronavirus versoepelen.



Dat meldt de Marokkaanse regering vandaag. De versoepeling treden vanaf vrijdag in werking.

De avondklok zal vanaf 21 mei gelden tussen 23.00 uur en 04:30 in plaats van de huidige 20.00 uur en 06:00, daardoor kan ook de noodlijdende horeca in het hele land langer open blijven.

De versoepelingen worden doorgevoerd op basis van aanbevelingen van het wetenschappelijk comité dat belast is met het beheer en toezicht op de epidemiologische situatie in het land.

De openstelling van landsgrenzen wordt momenteel nog onderzocht. Het is onduidelijk of het huidige vliegverbod, dat tot 10 juni duurt, zal worden verlengd.

In Marokko heerst momenteel veel onduidelijkheid over de coronamaatregelen. Vooral de avondklok is omstreden. De aanvang van het uitgaansverbod werd vòòr aanvang van de vastenmaand Ramadan vervroegd maar is daarna niet meer versoepeld.

Door het lage aantal dagelijkse coronabesmettingen is ook weinig draagkracht en begrip voor de relatief strenge voorschriften. Het gemiddelde aantal dagelijkse coronadoden is al weken lager dan vijf, en ook het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen is al weken niet hoger dan 500.

Het reproductiegetal is sinds eind april lager dan 1, en sinds twee weken zelfs teruggelopen naar 0,7.