Bekijk volle/desktop versie : Merkel voorstander van indirecte onderhandelingen met Hamas



20-05-2021, 14:53
Bondskanselier Angela Merkel wil dat er "indirect" wordt gesproken met de verzetsbeweging Hamas in de Gazastrook om te proberen een einde te maken aan het al 10 dagen durende oorlogsgeweld.





Ze streeft naar een wapenstilstand tussen Palestijnse verzetsstrijders in de Gazastrook en bezetter Israël.

"Zonder Hamas is er helemaal geen wapenstilstand mogelijk", zei Merkel in een vraaggesprek met Duitse media. Verzetsleden zijn vaak slecht bereikbaar en zitten vaak ondergedoken uit vrees door Israël te worden vermoord. Ze gebruiken dan ook geen elektronische apparaten.

Eerdere handreikingen van Hamas werden door Israël van de hand gedaan. Egypte en andere Arabische landen zijn al in gesprek met de beweging die de dichtbevolkte geïsoleerde strook land domineert sinds 2007.

De Europese Unie bestaat uit veel bondgenoten van Israël en beschouwt de in 1987 opgerichte verzetsbeweging Hamas als een terroristische organisatie. In principe wil de EU daar niet mee praten. Merkels minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas bezoekt Israël en de Westelijke Jordaanoever.

Maas heeft met Israëlische functionarissen gesproken en voert een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Maar Maas spreekt voor zover bekend niemand van de beweging Hamas op zijn eendaagse diplomatieke reis naar het Midden-Oosten.

Duitsland: bondgenoot Israël
Ook Duitsland kiest vaak de kant van schurkenstaat Israël. Begin mei weigerde de Duitse regering een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) te erkennen. In een 213-pagina's tellend rapport meldde HRW dat Israël Apartheid pleegt tegen het Palestijnse volk in de bezette gebieden.

In het rapport zei de in New York gevestigde mensenrechtengroepering dat het dubbele beleid van Israël, geïnstitutionaliseerd in wetten, de rechten van Israëlische Joden bevoorrecht terwijl de rechten van Palestijnen werden onderdrukt. Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei dat het standpunt van HRW "expliciet niet wordt onderschreven" door de Duitse regering.

Human Rights Watch benadrukt de term apartheid te gebruiken volgens het Statuut van Rome en het Apartheidsverdrag van de Verenigde Naties. Dat houdt in dat er onmenselijke daden worden uitgevoerd met als doel overheersing van een raciale groep, terwijl een andere raciale groep systematisch wordt onderdrukt.