Bekijk volle/desktop versie : Marokkaanse humanitaire hulp bereikt Gazastrook



19-05-2021, 20:06
Twee batches van humanitaire noodhulp zijn woensdag aangekomen in de Gazastrook.



De hulpmiddelen, geschat op 20 ton, aan boord van twee vliegtuigen van de Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten (FAR) kwamen dinsdag aan op de militaire luchthaven, ten oosten van de Egyptische hoofdstad Caïro.

De hulpmiddelen werden van daaruit overgebracht naar bezet Palestina waar ze, via de grensovergang Rafah met Egypte, in de Gazastrook aankwamen.

De Marokkaanse ambassadeur in Egypte Ahmed Tazi was aanwezig bij de overdracht, alsook een vertegenwoordiger van het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid, Fathi Abu Warda.

Het is de tweede zending Marokkaanse hulpmiddelen die aankomt in het noodgebied. Eerdere zendingen kwam afgelopen weekend aan in de Jordaanse hoofdstad Amman.

De hulpzendingen zijn het eerste deel van de toegezegde 40 ton aan hulpmiddelen. Koning Mohammed VI, voorzitter van het Al-Quds-comité, heeft de regering vorige week opgedragen de noodhulp voor Palestijnen naar de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever te sturen.

In Gaza zijn meer dan 227 Palestijnse doden gevallen, waaronder 64 kinderen en 38 vrouwen. De onrust in Palestina laaide eind april op, toen de militaire Israëlische politie buitenproportioneel en uiterst gewelddadig reageerde op Palestijnse protesten.

Israël bestormde meermaals de Al-Aqsa-moskee en vuurde flitsgranaten, rubberen kogels en stinkdierwater op ongewapende Palestijnen. De onrust is uitgelopen van protesten tot raketaanvallen van en naar de Gazastrook.

Het Israëlische leger voert sinds 10 mei luchtaanvallen uit in de Gazastrook en laat daarbij een enorm spoor van vernietiging achter.

De Gazastrook is het dichtstbevolkte gebied ter wereld met circa twee miljoen mensen op een strook van grofweg 40 kilometer lang en 6 tot 12 kilometer breed.