Bekijk volle/desktop versie : Spanje stuurt 2.700 Marokkaanse migranten terug



18-05-2021, 19:02
Spanje heeft dinsdag 2700 Marokkaanse migranten uitgezet nadat die erin slaagden zwemmend de Spaanse enclave Ceuta te bereiken.





Dat meldt de Spaanse Minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska tijdens de wekelijkse sessie van de ministerraad.

[tweet]https://twitter.com/AFP/status/1394617724093992961[/tweet]

Enkele duizenden Marokkanen kwamen in de vroege uren van maandag zwemmend aan in Ceuta. Zeker 700 daarvan is minderjarig. Volgens de Spaanse pers gaat het in sommige gevallen om complete gezinnen.

De mensen zijn lopend tijdens eb of zwemmend naar Ceuta gekomen. Het Rode Kruis gaf alle mensen een medische check, waarna ze naar een opvangcentrum werden gebracht.

Volgens Spaans media zijn er dinsdag nog eens circa honderd migranten aangekomen in de enclave Melilla. De regering heeft legereenheden naar Ceuta gestuurd om de enclave te beschermen. Sinds maandag zijn meer dan 7.000 migranten in de Spaanse enclaves aangekomen.

Ceuta en Melilla zijn de enige twee landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie en daarom populaire plekken voor migranten die naar Europa willen. Tot 15 mei kwamen 475 vluchtelingen naar Ceuta.

De uitzetting van de 2.700 Marokkaanse migranten betreft volwassenen. De overeenkomsten tussen Rabat en Madrid verbieden de uitzetting van minderjarigen, van wie sommigen botonderzoek zullen ondergaan om hun leeftijd te bevestigen.