Bekijk volle/desktop versie : Honderden mensen bij pro-Palestijnse demonstraties in Den Haag



15-05-2021, 16:14
In Den Haag zijn zaterdag een paar honderd mensen aanwezig bij pro-Palestijnse betogingen.



Op het Malieveld heeft zich een grote groep van ongeveer vijfhonderd mensen verzameld. Ze hebben onder meer vlaggen bij zich en er wordt geluisterd naar toespraken. Onder de sprekers is Tunahan Kuzu van DENK.

Op het Plein zijn zo'n tweehonderd mensen bijeen. Ze hebben vlaggen en spandoeken bij zich met teksten als: 'Free Palestine, end the occupation' en 'Palestine is love'. Ook op de Hofplaats kwam zaterdagmiddag een groep mensen bij elkaar om te demonstreren. Inmiddels is het protest daar afgelopen.

Er is aardig wat politie aanwezig bij de demonstraties. Agenten kijken van afstand toe en spreken de aanwezigen af en toe aan dat ze zoveel mogelijk afstand van elkaar moeten houden.

De onrust in Palestina laaide vorige week vrijdag op, toen de militaire Israëlische politie buitenproportioneel en uiterst gewelddadig reageerde op Palestijnse protesten tegen de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in bezet Oost-Jeruzalem. De Palestijnse bewoners moeten plaats maken voor Joodse kolonisten.

Israël bestormde meermaals de Al-Aqsa-moskee en vuurde flitsgranaten, rubberen kogels en stinkdierwater op ongewapende Palestijnen. De onrust is uitgelopen van protesten tot raketaanvallen van en naar de Gazastrook.

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 10.000 Palestijnen verdreven uit hun huizen in de Gazastrook. Minstens 140 Palestijnen zijn door de Israëliërs vermoord, waaronder 34 kinderen.