Bekijk volle/desktop versie : Marokko stuurt noodhulp naar Palestina



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7

15-05-2021, 00:02
Koning Mohammed VI heeft de regering opgedragen om humanitaire noodhulp voor Palestijnen te sturen naar de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.



De humanitaire hulp is onderdeel van de toezegging van Marokko om de Palestijnse zaak te blijven steunen, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond in een verklaring.

De Marokkaanse hulp bestaat uit 40 ton aan voedselproducten, spoedeisende medische hulpmiddelen en warmtedekens. Vliegtuigen van de Koninklijke Strijdkrachten (FAR) zullen worden ingezet om de hulp naar Palestina te sturen.

Geweld
Israëlische aanvallen op de Gazastrook hebben tot dusver het leven gekost aan minstens 126 Palestijnen, waaronder 31 kinderen. Ook zijn 920 Palestijnen gewond geraakt. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 10.000 Palestijnen verdreven uit hun huizen in de Gazastrook.

De onrust in Palestina laaide vorige week vrijdag op, toen de militaire Israëlische politie buitenproportioneel en uiterst gewelddadig reageerde op Palestijnse protesten tegen de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in bezet Oost-Jeruzalem. De Palestijnse bewoners moeten plaats maken voor Joodse kolonisten.

Israël bestormde meermaals de Al-Aqsa-moskee en vuurde flitsgranaten, rubberen kogels en stinkdierwater op ongewapende Palestijnen. De onrust is daarna uitgelopen van protesten tot raketaanvallen van en naar de Gazastrook.

Rabat
Marokko heeft herhaaldelijk het geweld in Palestina veroordeeld en opgeroepen tot dialoog en respect voor de rechten van de Palestijnen. Rabat is altijd voorstander geweest van een tweestaten-oplossing.

Tegelijkertijd verbiedt Rabat alle pro-Palestijnse solidariteitsmarsen uit vrees voor verspreiding van het coronavirus. In het Noord-Afrikaanse land geldt nog steeds de noodtoestand en een reeks vrijheidsbeperkende coronamaatregelen zoals een avondklok en een verbod op bijeenkomsten.


Normalisering met Israël
De regering wordt bekritiseerd voor de recente verzoening met de Joodse staat. Marokko en Israël kwamen in december overeen om weer nauwer samen te gaan werken. De voorgenomen normalisering was onderdeel van een tripartiete overeenkomst tussen de Verenigde Staten, Israël en Marokko. Het normaliseringsbesluit van Rabat zorgde voor veel kritiek in binnen- en buitenland.

Ook het Marokkaanse volk was niet blij. In meerdere steden werden solidariteitsmarsen georganiseerd maar die werden grotendeels geannuleerd nadat Rabat weigerde toestemming te geven voor de bijeenkomsten, want corona.

Het normaliseringsbesluit leidde in Marokko ook tot een ongekende interne crisis in de regeringspartij van premier Saad Eddine El Othmani. Na de ondertekening kreeg de regeringsleider het zwaar voor de kiezen door felle kritiek vanuit zijn eigen achterban en PJD-partijleden. Sommigen riepen de premier zelfs op om af te treden. De PJD-partij was altijd een uitgesproken tegenstander van enige normalisatie met Israël.

Buitenlandminister Nasser Bourita schoot destijds de premier te hulp en maakte bekend dat koning Mohammed VI de grootste aanjager was van de normalisering met Israël. Opmerkelijk, onder meer omdat de koning voorzitter is van het Al Quds Comité dat in 1975 op initiatief van wijlen koning Hassan II werd opgericht.

15-05-2021, 03:18


Ambassade Israël Rabat is nog open

15-05-2021, 10:49
al-filastini@jij hebt kennis van een ambassade in rabat

15-05-2021, 11:44
Zionfarao stuurt paar etensresten van buffet met kushner en noemt dat solidariteit

15-05-2021, 11:54


Als je wapens stuurt, dan ben je een man, als je humanitaire hulp stuurt ben je onder de Amerikanen/joden. Hoelang wil je nog humanitaire hulp sturen? Nog 70 jaar? Een beetje dweilen met de kraan open.De Palestijnen hebben geen broodje kaas nodig maar wapens, WAPENSSSSSS

Het is lang genoeg geweest, het is een fundamentele recht om je zelf te verdedigen. De Palestijnen zijn te lang onthouden hiervan.

15-05-2021, 12:17
Israelische ambassadeur in Rabat is teruggevlogen naar tel aviv voor een onbekende tijd.

15-05-2021, 13:52
Ik hoop dat de Palestijnen dit niet aannemen, deze farao steekt een mes in hun rug

15-05-2021, 15:29
Jamalll wat heb jij gestuurd?

15-05-2021, 16:09
Zelfs al heb ik niets gestuurd ,ik heb Israel niet erkend, sinds die arabïsche seculiere ezels Israel hebben erkend voelt Israel zich oppermachtig om de Palestijnen uit te roeien,

15-05-2021, 16:15
De broeder van jouw vijand is jouw vijand, je kunt als Palestijn maroc niet meer vertrouwen

15-05-2021, 17:14
Noodhulp van maroc (raibi en pippa)

15-05-2021, 17:29

Citaat door MsixzmlLihudi:
Is hij aangetrouwd aan jullie?
Ga je nog strijden voor islam of zit je flink te doen op het internet.

Er komt een crowdfunding voor cyberhelden als jij voor een ticket richting Gaza wees niet bang, je krijgt minimaal 4g verbinding oke? Misschien als je in je broek plast dat je het live kan streamen

15-05-2021, 17:33



Citaat door Pricefighter:
Als je wapens stuurt, dan ben je een man, als je humanitaire hulp stuurt ben je onder de Amerikanen/joden. Hoelang wil je nog humanitaire hulp sturen? Nog 70 jaar? Een beetje dweilen met de kraan open.De Palestijnen hebben geen broodje kaas nodig maar wapens, WAPENSSSSSS

Het is lang genoeg geweest, het is een fundamentele recht om je zelf te verdedigen. De Palestijnen zijn te lang onthouden hiervan.
agree, hoop dat turken ze voorzien van een kudde kamikaze drones

15-05-2021, 17:46

Citaat door Shrek:
agree, hoop dat turken ze voorzien van een kudde kamikaze drones
turken gaan poep doen.

Sterker nog, het diplomatieke verkeerd is amper verstoord. Ahahaha

15-05-2021, 18:07
Marokko staat altijd voor Palestijnen klaar dat kan je niet zeggen over die Algerijnse verraders

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7