Bekijk volle/desktop versie : VS blokkeert spoedzitting Veiligheidsraad over Israëlisch geweld



13-05-2021, 19:05
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen om te vergaderen over de situatie in Israël en Palestina.





Volgens diplomatieke bronnen staat de bijeenkomst gepland om 14.00 uur. Eerder op donderdag werd bekend dat de spoedzitting die aanvankelijk op vrijdag gepland stond niet door zou gaan.

De Verenigde Staten (VS) voelden niets voor een openbare spoedzitting, die was aangevraagd door Tunesië, Noorwegen en China. "Er komt morgen geen vergadering van de Veiligheidsraad", zei een Chinese regeringswoordvoerder donderdag tegen persbureau AFP, zijn land is momenteel voorzitter van het VN-orgaan.

"De VS is het niet eens met een vergadering morgen via videoconferentie", zei een diplomaat. Washington heeft liever dat de bijeenkomst op dinsdag plaatsvindt, wat veel van de urgentie zou wegnemen. De Amerikanen steunen daarmee het standpunt van hun Israëlische bondgenoot die eerder de betrokkenheid van de VN weigert.

De Veiligheidsraad heeft deze week al twee keer achter gesloten deuren vergaderd over de escalatie van het Israëlisch geweld in de Gazastrook. Dat leidde niet tot een gezamenlijke verklaring. Daar hadden alle vijftien leden mee moeten instemmen, maar naar verluidt lag de VS dwars.



Washington geldt als een belangrijke bondgenoot van Israël. De Amerikaanse regering benadrukte deze week dat de Israëliërs het "recht hebben om zich te verdedigen tegen raketaanvallen", maar riep er ook toe op al het mogelijke te doen om burgerslachtoffers te voorkomen.



De Israëlische raketbeschietingen en luchtaanvallen hebben tot dusver tientallen Palestijnen het leven gekost. De Palestijnse autoriteiten maakten melding van 83 doden, onder wie zeventien kinderen. In Israël kwamen zeven mensen om het leven.

Diplomaten hadden eerder gezegd dat ook Israël en de Palestijnen vertegenwoordigd zouden zijn bij de bijeenkomst van vrijdag. Een ingewijde zegt nu dat de VS de vergadering van de raad wil uitstellen tot dinsdag.

Vier Europese leden van de raad kwamen deze week alvast met een eigen gezamenlijke verklaring. Noorwegen, Estland, Frankrijk en Ierland noemden het onacceptabel dat er ook veel burgerslachtoffers vallen bij de strijd.