Bekijk volle/desktop versie : Als de Profeet voor jullie zou verschijnen dan zou hij niets herkennen van hun geloof



06-05-2021, 17:24
Imaam Ash-Shaatibie levert over in Al-'Itisaam, dat de Sahaabie Aboed-Dardaa' (radiyallaahoe 'anhoe) zei na de dood van de Profeet (salallaahoe 'aleihie wa sellem):
"Als de Boodschapper van Allah (salallaahoe 'aleihie wa sellem) voor jullie zou verschijnen, dan zouden hij en zijn metgezellen niets herkennen van hun geloof, op het gebed na."
Aboed-Dardaa' overleed zo'n 21 jaar na de Profeet (salallaahoe 'aleihie wa sellem), hij moet deze uitspraak dus hebben gedaan in een tijd waarin nog veel Sahaabah in leven waren. Het moge dan ook duidelijk zijn dat hij niet sprak tegen de rest van de Sahaabah, maar tegen het gewone volk dat hij om zich heen zag in Damascus, waar hij woonde tegen het einde van zijn leven. Uiteraard zou je deze uitspraak van Aboed-Dardaa' wat overdreven kunnen noemen, aangezien we er toch vanuit kunnen gaan dat er ook andere zaken van de islaam nog gepraktiseerd werden, zoals het vasten in Ramadaan, de Hadjj en de Zakaat. Wellicht moeten we de uitspraak van Aboed-Dardaa' vooral zien als een uitspraak van teleurstelling, komend van een man die sprak vanuit zijn grote nostalgie naar betere tijden, met betere mensen.
Imaam Ash-Shaatibie levert ook over in Al-'Itisaam, dat imaam Al-Awzaa'ie zei toen hij deze uitspraak van Aboed-Dardaa' besprak:
"Wat dan te denken als hij onze tijd had gezien?"
Al-Awzaa'ie overleed zo'n 125 jaar na Aboed-Dardaa'. Hij had wellicht meer recht om dit te zeggen, in een tijd waarin allerlei sektes de kop op hadden gestoken, de doenyaa en haar rijkdommen zich volop hadden geopend voor de moslims en moslims elkaar bestreden om politieke macht.
Imaam Ash-Shaatibie levert ook over in Al-'Itisaam, dat toen imaam 'Iesa ibn Yoenoes zei, toen hij deze uitspraak van imaam Al-Awzaa'ie besprak:
"Hoe zou het dan zijn geweest als Al-Awzaa'ie deze tijd zou hebben meegemaakt?"
'Iesa ibn Yoenoes overleed slechts 30 jaar na imaam Al-Awzaa'ie!

En wij, ruim 12 eeuwen na 'Iesa ibn Yoenoes, zeggen:
"Wat als 'Iesa ibn Yoenoes onze tijd zou hebben gezien?!"
In een tijd waarin de op twee na heiligste moskee van de moslims al 54 jaar bezet is door zionisten, en de moslims machteloos toekijken vanaf de zijlijn, en de leiders toekijken met de armen over elkaar, of zelfs thee drinkend met de bezetters.
In een tijd waarin onwetenden worden gevolgd als "geleerden", alleen maar omdat ze veel likes hebben op Facebook, of een stempel van goedkeuring van de koning.
In een tijd waarin leugenaars worden geloofd, terwijl de waarheidsgetrouwe mensen uit worden gelachen als leugenaars.
In een tijd waarin er in de parlementen van de zogenaamde moslimlanden niets anders over is van Allah's shari'ah dan een enkele wet voor erfenis of scheiding, en vaak zelfs niet eens dat.
In een tijd waarin de landen van de moslims geregeerd worden door onrecht en corruptie, en de lijdende burger die het uitroept van de pijn op wordt gepakt als "khaaridjie".
In een tijd waarin het stof van ribaa (rente) de hele wereld-economie bedekt heeft.
In een tijd waarin een zakdoek op je hoofd beschouwd wordt als hidjaab, en werkelijke hidjaabs beschouwd worden als "overdreven".
In een tijd waarin er "imaams" op tv verschijnen die beweren dat de verplichting op de hidjaab niet eens vermeld staat in de Qoer'aan.
In een tijd waarin homo-imaams "islamitische" huwelijke sluiten tussen mensen van hetzelfde geslacht, en beweren dat er in de Qoer'aan helemaal geen verbod op homoseksualiteit staat.
In een tijd waarin sprekers serieuze aandacht krijgen die beweren dat Sahieh Al-Boekhaarie helemaal niet sahieh is, terwijl zij niet eens een basis-cursus in hadiethstudies hebben afgerond.
In een tijd waarin op een steenworp afstand van Mekka concerten worden gegeven door de meest verdorven koeffaar, terwijl de geleerden en doe'aat achter de tralies verdwijnen.
In een tijd waarin verdorven afvalligen als leiders van de moslims worden beschouwd, en degene die hen bekritiseert weg wordt gezet als "khaaridjie".
In een tijd waarin mensen van bid'ah zichzelf Ahloes-Soennah noemen, en zij de mensen van de soennah wegzetten als mensen van bid'ah.
In een tijd waarin een oproeper tot tawhied bestempeld wordt als een "Wahhaabie".
In een tijd waarin naakte vrouwen met een druk op een knop in je huis kunnen verschijnen...
Ach, moet ik doorgaan? Moge Allah ons en onze nakomelingen standvastig houden op de islaam tot aan hun dood.
Het is zoals de Profeet zei (salallaahoe 'aleihie wa sellem):
"Heb geduld, want er zal geen tijd komen, of de tijd die er na komt zal erger zijn dan dat, totdat jullie jullie Rabb ontmoeten."
[Sahieh Al-Boekhaarie]

Abdul-Jabbar van de Ven

29-06-2021, 03:46


DjazakAllahou gair. Moge Allah soenhannaahou wa ta’alaa ons leiden, ons beschermen van de vele fitan en ons altijd in staat stellen om de waarheid te zien en te volgen.