Bekijk volle/desktop versie : WHO: Ruim kwart Marokkanen lijdt aan depressie



14-10-2020, 15:54
Zo'n 26% van de Marokkanen lijdt aan depressieve stoornissen





Dat blijkt uit onderzoek van het Marokkaanse Ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gebrek aan financiële middelen bemoeilijkt de aanpak van het probleem.

Uit het onderzoek blijkt dat 9% van de Marokkanen lijdt aan angststoornissen, 5,6% aan psychische stoornissen, 2% drinkt teveel, 1,4% is alcoholist en 1% is schizofreen. De 306 psychiaters die het Noord-Afrikaanse land telt kunnen de toename van het aantal hulpbehoevenden niet aan.

In Marokko zijn slechts 2.225 bedden beschikbaar in 34 instellingen die behandelingen bieden tegen psychische stoornissen en verslavingen, meldt Fouad Mekouar van hulporganisatie Amali. De vereniging zet zich in voor een betere sociale acceptatie van mensen met een psychische aandoening.

Het aantal behandelplekken is niet genoeg om te voldoen aan de normen van de WHO, zegt Mekouar tegen het Franstalige dagblad L’Opinion.

Coronavirus
De toch al penibele situatie van mensen met psychische stoornissen wordt door het coronavirus nog eens verslechterd. Het WHO meldde in augustus dat het door de uitbraak van het coronavirus nog lastiger is geworden om toegang te krijgen tot geestelijke gezondheidszorg.


Volgens Mekouar draagt de slechte spreiding van psychische zorg in Marokko bij aan het probleem. Meer dan de helft van de geestelijke gezondheidszorg wordt aangeboden in Casablanca en omgeving.

De sector moet rondkomen met een budget van net geen 90 miljoen DH (€8,2 miljoen).