Bekijk volle/desktop versie : Peiling: bereidheid tot vaccinatie tegen corona neemt af



17-11-2020, 18:32
Terwijl twee coronavaccins volgens onderzoeksresultaten goed werken, ziet onderzoeksbureau I&O de bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus afnemen.





Van de 1.140 mensen die meededen aan een peiling in opdracht van de NOS, antwoordde slechts 60 procent bevestigend op de vraag of zij zich willen laten vaccineren als een vaccin beschikbaar komt. Van de respondenten die vaccinatie wel zien zitten, zei de helft zich "zeker wel" te laten inenten. De andere helft houdt het op "waarschijnlijk wel".

I&O legde dezelfde vragen in juni en september voor aan een representatieve groep Nederlanders. In juni was nog 73 procent van plan zich te laten inenten. Van de mensen die toen werden ondervraagd, zei 43 procent het zeker te weten. In september was het percentage ondervraagden dat de inenting ziet zitten al gedaald tot 65 procent.

Hoeveel mensen zich laten vaccineren, is van groot belang voor het slagen van de inspanningen om het virus weg te krijgen. Als het percentage te laag is, blijft het virus rondwaren. Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schatten eerder in dat 60 tot 70 procent van de bevolking immuun moet worden tegen corona om de verspreiding te stoppen.

Immuniteit
Een deel van die immuniteit wordt vanzelf bereikt als mensen ziek worden en daarna natuurlijke weerstand hebben tegen het virus. Nu is overigens al duidelijk dat mensen na verloop van tijd een tweede keer besmet kunnen raken. Door vaccinatie kan de groep die immuun is enorm worden verhoogd. Dat scheelt veel ziektegevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Van de over vaccinatie ondervraagde Nederlanders zegt 17 procent het nog niet te weten. 11 procent zegt zich "zeker niet" te laten inenten, 12 procent "waarschijnlijk niet". Twee derde van deze mensen is het eens met de stelling "Dit vaccin is er te snel, ik vertrouw het niet". Bijna de helft van hen is bang voor bijwerkingen, 40 procent heeft twijfels over de werkzaamheid. Religieuze bezwaren spelen bij slechts 2 procent een rol.

Ouderen zijn het meest geneigd zich te laten vaccineren, mensen tussen de 25 en 50 jaar het minst. Onder de mensen die zich (waarschijnlijk of zeker) niet willen laten vaccineren, zijn relatief veel aanhangers van vier politieke partijen. Zo geeft van de ondervraagde SGP-kiezers de helft aan geen vaccinatie te willen.

Van de gepeilde Forum voor Democratie-aanhang wil 41 procent het niet, onder de PVV-kiezers ziet 39 procent de prik niet zitten en van de sympathisanten van de Partij voor de Dieren gaat 33 procent het waarschijnlijk of zeker niet doen.