Bekijk volle/desktop versie : Nog nooit zoveel drinkwater gebruikt: ‘Nu zuinig zijn, anders is voorraad op’



10-08-2020, 13:23
Er is in Nederland nog nooit zo veel drinkwater verbruikt als afgelopen dagen. De Nederlandse waterbedrijven roepen iedereen op zuinig te zijn. Ook de veiligheidsregio's roepen op alert te zijn.


De waterbedrijven willen dat klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto’s wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen ‘s nachts de wasmachine inschakelen. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. ,,Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op”, waarschuwen zij.

De waarschuwing geldt voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Limburg. Alle drinkwaterbedrijven in deze provincies roepen mensen op om geen tuinen te sproeien en geen grote opzetzwembaden te vullen. ,,Een groot zwembad in de tuin vraagt 2500 liter water. Ter vergelijking: een bad vullen kost 120 liter water en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt”, aldus drinkwaterbedrijf Vitens.

Grondwater
Bedrijven die drinkwater maken uit grondwater, zoals Vitens en Waterbedrijf Groningen, hebben daarvoor een vergunning. Ze mogen niet meer water oppompen dan vergund, want daardoor zou onherstelbare schade in de diepe ondergrond ontstaan. Bedrijven als het Zuid-Hollandse Dunea en Evides, dat drinkwater levert in onder andere Zeeland, hebben om die reden nog geen acute leveringsproblemen, want die bedrijven gebruiken rivierwater voor de waterproductie.

De drinkwaterbedrijven kunnen bijvoorbeeld sproeien van de tuin niet echt verbieden. Dat moet de minister van Waterstaat en Infrastructuur doen. Het RIVM heeft vorig jaar voor het ministerie uitgezocht hoe andere landen omgaan met drinkwaterbeperkingen en dat vertaald naar Nederland. Het is volgens het RIVM mogelijk om ook voor Nederland trapsgewijs paal en perk te stellen aan het drinkwatergebruik in extreme omstandigheden. Maar daarvoor is nog veel overleg nodig over onder meer handhaving en bevoegdheden. Het ministerie komt naar verwachting eind van dit jaar met een voorstel.

Verbruik
Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar de afgelopen dagen was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig.

De grote waterbedrijven Vitens en BrabantWater riepen mensen ook dit weekend al met klem op minder drinkwater te verbruiken. Vitens waarschuwde dat de waterdruk in een deel van Nederland sterk kon verminderen of zelfs helemaal kan wegvallen. Vooralsnog lijkt dat nog nergens het geval. De dringende oproep van Vitens geldt voor het hele werkgebied, maar vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel.

http://https://www.ad.nl/binnenland/nog-nooit-zoveel-drinkwater-gebruikt-nu-zuinig-zijn-anders-is-voorraad-op~aad29836/?utm_source=browser_push&utm_medium=push&utm_campa ign=stdc_ad

10-08-2020, 13:23


Helemaal niks zuinig, lekker emmer water op me hoofd flikkeren.

10-08-2020, 13:49

Citaat door TDM:
Helemaal niks zuinig, lekker emmer water op me hoofd flikkeren.
The thirty-second sin, which has been mentioned in the Qur’an and traditions as a Greater sin, is Isrāf or wasteful expenditure. It is enumerated among the Greater Sins in the tradition of Fazl Ibn Shazān from Imam Riďa (a.s.) and also in the tradition of Amash from Imam Ja’far as-Sadiq (a.s.). The Qur’anic verses and traditions, both, confirm that wasteful expenditure is a Greater sin. First we shall quote these ayats and traditions and then delve into the various aspects of this sin. The Holy Qur’an says,

“…and eat and drink and be not extravagant; surely He does not love the extravagant.” (Surah al-Ar’āf 7:31)