Bekijk volle/desktop versie : Turkije neemt controversiële wet op sociale media aan



29-07-2020, 09:24
De nieuwe, draconische socialemediawet kan het einde betekenen van de vrije meningsuiting op het Turkse internet.





Het Turkse parlement heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen dat de controle van de autoriteiten op sociale media uitbreidt. Dat meldt staatspersbureau Anadolu. De controversiële wet baart verdedigers van de vrijheid van meningsuiting zorgen.

De wet geldt voor socialemediabedrijven die dagelijks meer dan een miljoen unieke bezoekers trekken in Turkije, zoals Facebook en Twitter. Die worden verplicht om in Turkije een vertegenwoordiger te hebben, die binnen 48 uur moet reageren op aanwijzingen van de Turkse rechter, bijvoorbeeld om ongewenste inhoud weg te halen.

De bedrijven moeten ook de data van Turkse gebruikers opslaan op servers in Turkije. Bij een weigering kunnen boetes tot 1,2 miljoen euro en een reclameverbod worden opgelegd. Daarnaast kan de bandbreedte van de sites met maximaal 90 procent worden verminderd, waardoor ze erg traag laden.

Zorgen over aantasting vrijheid van meningsuiting
De controversiële wet baart verdedigers van de vrijheid van meningsuiting zorgen. Een woordvoerder van president Erdogan stelt dat de wet niet leidt tot censuur, maar slechts de wettelijke en commerciële banden met de bedrijven regelt.

Erdogan zelf zei eerder dat hij met de wet de immoraliteit op sociale media wil aanpakken. Hij was onder meer boos over beledigingen aan het adres van zijn schoonzoon en tevens minister van Financiën Berat Albayrak na de geboorte van diens vierde kind.

Mensen vroegen zich onder meer af of Albayrak wel de vader was.