Bekijk volle/desktop versie : Marokko: Geen Eid-gebed in moskeeën tijdens Eid al-Adha



24-07-2020, 19:18
De maatregel is bedoeld om verspreiding van het coronavirus onder moskeegangers te voorkomen.



Dat meldt het Ministerie van Islamitische Zaken vrijdag in een verklaring. Het ministerie en de Marokkaanse Hoge Raad van Ulema heeft burgers in Marokko verzocht het Eid-gebed dit jaar in huiselijke sfeer te verrichten.

Traditioneel komen moslims op de ochtend van Eid al-Adha in grote getale in moskeeën bijeen om gezamenlijk het Eid-gebed te verrichten om vervolgens de vieringen rondom het offerfeest te vieren.



De Ulema hadden vóór aanvang van de vastenmaand Ramadan een soortgelijke verklaring afgelegd toen de Raad moslims verzocht de nachtelijke Taraweeh-gebeden en het Eid-gebed thuis te verrichten in plaats van in het gebedshuis.



De verklaring benadrukte dat geleerden van onder meer de Maliki-school hebben bepaald dat het verrichten van het Eid-gebed thuis is toegestaan. De uitzondering geldt in het geval het niet mogelijk is het gebed gezamenlijk in de moskee te verrichten.


De gebedshuizen in Marokko openden half juli de deuren nadat ze maandenlang gesloten waren. De moskeeën zijn enkel open voor de vijf dagelijkse gebedsdiensten. Koranlessen, preken, islamlessen, dodengebeden en vrijdaggebeden zijn vooralsnog opgeschort.

24-07-2020, 20:39


Ik snap de zorg van de autoriteiten maar op een markt, supermarkt, in een trein, op het terras, op het strand zitten dagelijks meer mensen op een hoopje dan tijdens het 3eid gebed. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat het door moet gaan want de vrees voor een grote brede uitbraak is terecht.
De mensen moeten zich realiseren dat ze zich continue aan de voorschriften moeten houden. Alleen hiermee is een tweede golf te voorkomen.
Mooie Allah ons beschermen en deze beproeving doen eindigen.