Bekijk volle/desktop versie : Champions League Finale : Liverpool tegen AC Milan (voorbeschouwing)



Pagina's : [1] 2 3

23-05-2005, 16:32
Liverpool



Elke voetballiefhebber heeft ergens in zijn voetbalhart een zwakke plek voor het Engelse voetbal. Dat kan ook nauwelijks anders, want volgens de overlevering zijn de Engelsen de uitvinders van de sport. Met name in de lagere Engelse divisies wordt nog authentiek Engels voetbal gespeeld en beleefd, iets wat je als liefhebber wel moet aanspreken. Toch hebben de uitvinders van het voetbal door de jaren heen niet eens zo heel veel hoofdprijzen behaald. Natuurlijk, er kwamen de nodige Europacups naar Engeland, maar vaak genoeg won men ook niets.

De nationale ploeg is er een goed voorbeeld van. Hoewel Engeland door het veroveren van de wereldtitel in eigen land in 1966 tot de selecte groep van zeven landen behoort die ooit wereldkampioen werden, wist men toch zelden te overtuigen op toernooien. In 1990 was er een vierde plek op het WK, in 1996 een plaats in de halve finale op het in Engeland gehouden EK, maar verder?

In het clubvoetbal wisten Engelse teams met name eind jaren ’70 en begin jaren ’80 een aardig potje te breken, maar na de schorsing vanwege het Heizeldrama moest men weer op nul beginnen. Gezegd moet dat de Engelsen aan een spectaculaire inhaalrace begonnen op de UEFA-ranglijst, met als resultaat dat men inmiddels alweer bovenin meedraait. Dit komt niet in de laatste plaats door de invloeden van spelers van het continent, zoals men ze graag noemt in Engeland. Desondanks is het alweer vier jaar geleden dat Liverpool voor het laatst een Europacup mee naar Engeland voerde, de UEFA Cup. De Champions League / EC I werd voor het laatst in 1999 gewonnen, toen Manchester United Bayern München in de slotfase haast op zijn Duits alsnog de cup afhandig maakte. Het wordt dan ook weer eens tijd voor een nieuwe Europacupwinst voor Engeland.

Wie aan het begin van dit seizoen echter had gezegd dat de laatst overgebleven Engelse ploeg in de CL Liverpool zou zijn, was waarschijnlijk meewarig aangekeken. Het naar succes hunkerende Manchester United, het in eigen land briljante Arsenal of de miljoenenbrigade van Chelsea zouden veel meer kans maken. Toch is het Liverpool dat in de finale staat. Nadat de ploeg zich in de voorronde van het taaie Grazer AK uit Oostenrijk had ontdaan, werd men ingedeeld bij AS Monaco, Olympiakos en Deportivo la Coruña. Een finalist en halve finalist van de vorige jaargang dus. Toch wist Liverpool zich achter AS Monaco voor de achtste finale te plaatsen. Daarin diende men af te rekenen met Bayer Leverkusen. De Duitse fabrieksploeg had imponerend zijn poule gewonnen, met daarin Real Madrid, AS Roma en Dynamo Kiev. Bovendien scoorden de Duitsers zeker in de eigen BayArena zeer makkelijk. Het was echter Liverpool dat met duidelijke cijfers de tweekamp winnend afsloot, waarna de kwartfinalestrijd met Juventus alleen al om historische redenen beladen was. Middels een prachtige herdenking van het Heizeldrama werd deze tweestrijd begonnen, waarna Liverpool het thuisduel met 2-1 wist te winnen. De Italianen zouden thuis aan een 1-0 zege genoeg hebben en Juventus was de ploeg met het abonnement op 1-0 zeges. Het liep anders, Liverpool hield stand en dankzij de doelpuntloze puntendeling in Turijn kwam men zelfs in de halve finale. Opnieuw wachtte een op voorhand ongelijke strijd, tegen de sterrenbrigade van Chelsea. De ploeg van José Mourinho was kampioen van Engeland geworden en was al drie maal te sterk voor Liverpool. Na de 0-0 in Londen was Mourinho nog heilig overtuigd van de finaleplaats voor Chelsea. Het scenario is bekend. Luis García scoorde al snel en die 1-0 bleef staan. Of die goal al dan niet geteld mocht worden, is inmiddels niet meer van belang.

Trainer Rafael Benítez, geroemd om zijn grote kennis van het internationale voetbal en het vermogen daar zijn tactiek op af te stemmen, kan zijn tweede Europacup op rij gaan winnen in zijn eerste seizoen bij Liverpool. Vorig seizoen won hij als coach van Valencia immers de UEFA Cup. In het doel moet Benítez noodgedwongen vertrouwen op de Poolse oud-Feyenoorder Jurek Dudek. Hij verloor al een paar keer zijn plaats, maar blessures en onervarenheid bij zijn concurrenten Chris Kirkland en Scott Carson, zijn er de reden voor dat Dudek vermoedelijk als eerste keeper zal starten. Achterin is Steve Finnan, de Ierse international, de vaste keuze op rechts, terwijl de Fransman Djimi Traoré, die aan het begin van het seizoen nog naar Everton leek te verkassen, op links de honneurs waarneemt. Centraal vormt de Fin Sami Hyypiä, grootgebracht bij Willem II, een koppel met Jamie Carragher, onlangs derde geworden bij de verkiezing voetballer van het jaar volgens Engelse journalisten. Met de veelzijdige, maar dit seizoen veel gekwetste, Spanjaard Josemi, jongelingen Zak Whitbread, John Welsh, David Raven en Jon Otsemobor heeft Benítez nog enkele alternatieven. Op het middenveld is Steven Gerrard de grote motor van Liverpool. Snakkend naar internationale erkenning zal Gerrard gebrand zijn op een goede wedstrijd. Zijn slimme assistent Xabi Alonso mag weer meedoen, zodat de Spanjaard vermoedelijk in de basis zal starten. Als man tussen de defensie en het middenveld kan de coach kiezen uit de ervaren Duitser Dietmar Hamann, de laatste doelpuntenmaker op Wembley, en de lang verketterde Kroaat Igor Biscan. Loopwonder John Arne Riise is eerste keus op links. De Noor met het harde schot houdt onder andere de voormalige Australische wonderboy Harry Kewell, vaak geblesseerd, achter zich. Op rechts is de man van de dubieuze goal in de halve finale, Spanjaard Luis García, de technicus die met enkele momenten een duel kan kantelen. Antonio Núñez, ook Spanjaard, is stand-in. Tevens zijn Darren Potter, de ervaren Tsjech Vladimir Smicer, Stephen Warnock en Anthony Le Tallec nog opties. Benítez kiest doorgaans voor één spits en dat is dan de Tsjechische EK-topscorer Milan Baros of voormalig topscorer van de Franse Ligue 1 Djibril Cissé. Cissé keerde sneller dan verwacht terug van een zware blessure. Neil Mellor en Florent Sinama-Pongolle zijn de andere spitsen. Tussentijdse aanwinsten Mauricio Pellegrino en Fernando Morientes zijn niet speelgerechtigd.

23-05-2005, 16:32


AC Milan



Wie sinds het einde van de jaren ’80 aan Europacupfinales dacht, deed dat lange tijd aan Italiaanse clubs. Lange tijd wisten Italiaanse clubs de diverse Europese toernooien te domineren, met teams als AC Milan, Inter, Juventus, Napoli, Parma en Sampdoria als winnaars, evenals in een later stadium Lazio. Andere teams kwamen ook ver. Met name AC Milan sprak tot de verbeelding, met winst in 1989, 1990, 1994 en 2003 en verloren finales in 1993 en 1995.

In tegenstelling tot de vele clubsuccessen bleef succes voor de nationale ploeg lang uit. Ook Italië hoort tot de kleine groep landen die ooit wereldkampioen werden. Liefst driemaal mocht de beker naar Rome, in 1934, 1938 en 1982. Daar tegenover staan enorme decepties, zoals de derde plek in eigen land op het WK van 1990. Argentinië was toen in de halve finale na strafschoppen te sterk. In 1994 verloor het land zelfs de finale na strafschoppen, nu tegen Brazilië, terwijl Frankrijk in 1998 in de kwartfinale ook na strafschoppen te sterk was. Op het EK van 2000 volgde nog een fikse klap. Onitaliaans stond de ploeg in de finale Frankrijk een late gelijkmaker toe, alvorens in de verlenging een silver goal van Trezeguet te moeten incasseren. Het WK van 2002 en het EK van 2004 werden ook regelrechte teleurstellingen. Dit viel samen met inzakkende prestaties van de clubteams aan het begin van deze eeuw. De jarenlang door Italië aangevoerde UEFA-ranking werd ineens door Spanje aangevoerd en steeds vaker vlogen ploegen er al vroeg uit. De laatste jaren krabbelen de Italiaanse clubs echter weer op, met de zege van Milan in 2003 en de finaleplaats voor Milan nu als duidelijkste aanwijzingen.

Nadat Milan vorig jaar de landstitel pakte, was het automatisch geplaatst voor de groepsfase van de CL. Milan werd ingedeeld met Barcelona, Shakhtar Donetsk en Celtic. Niet erg verrassend ging Milan samen met Barcelona door, als groepswinnaar. De Milanezen versloegen in de achtste finale daarna redelijk eenvoudig het Engelse Manchester United, waarna in de kwartfinale de stadsderby met Inter op het programma stond. Ook in 2003 was dit al het geval geweest, destijds in de halve finale. Ook toen was Milan te sterk, net als nu in de door vuurwerkrellen ontsierde tweekamp. Milan kreeg nog een reglementaire zege toegewezen, maar was toch al de sterkere. Dat was men tegen PSV in de halve finale verrassend niet. In Milaan werd met 2-0 gewonnen, maar dat ging moeilijker dan de Italianen hadden gedacht. Wel op een volwassen wijze, koel profiterend van kleine Eindhovense steekjes. In Eindhoven leek PSV net als Deportivo la Coruña vorig seizoen op een sensatie af te stevenen. Bij 2-0 leek een verlenging in de lucht te hangen, waarna Milan in blessuretijd alsnog toesloeg en de 3-1 door Cocu ook zinloos werd. Zo gaat Milan voor de zevende keer in twintig jaar richting de finale van de belangrijkste Europacup.

Coach Carlo Ancelotti won die beker al, zowel als trainer als als speler. Hij wil zijn toch al indrukwekkende palmares best wel wat uitbreiden en vertrouwt daarvoor in het doel op de Braziliaan Dida, het grote voorbeeld van PSV-knuffelkeeper Gomes. Dida won de concurrentieslag van Christian Abbiati, die een betrouwbare stand-in is. Op rechts dendert Cafú nog altijd van zestien naar zestien. De ervaren Braziliaan, goed voor drie WK-finales op rij, waarvan twee gewonnen, is nog fit zat. Onze eigen Jaap Stam vormt centraal een koppel met de man die voor velen als één van de beste centrumverdedigers ter wereld geldt, Alessandro Nesta. Routinier Paolo Maldini, die in alle finales tot de Milan-selectie behoorde, gaat als linksback op voor zijn vijfde cup. De 39-jarige Alessandro Costacurta is als reserve ook nog van de partij, evenals de ervaren back Giuseppe Pancaro, de Georgische linkspoot Kakha Kaladze en de bijna vergeten Kroaat Dario Simic. Meer dan genoeg opties dus. Het middenveld staat ook wel ongeveer vast. De begaafde Andrea Pirlo zet kort voor de defensie de lijnen uit met zijn geweldige traptechniek, werkbij Gennaro Gattuso schaaft en ploegt en verovert ballen, Clarence Seedorf moet voor de steekpass zorgen en kan zijn vierde Cup gaan pakken. Indien Milan met vijf middenvelders aantreedt, kiest Ancelotti doorgaans voor de controlerend spelende PSV-beul Massimo Ambrosini. Wonderkind Kaká is als vormgever en afmaker onomstreden als meest vooruitgeschoven middenvelder. De Braziliaan kan eventueel vervangen worden door de op leeftijd gerakende Portugese spelmaker Rui Costa. Met werker Christian Brocchi, de technisch vaardige Fransman Vikash Dhorasoo en de Braziliaanse loper Serginho heeft Ancelotti ook hier opties te over. Voorin speelt Milan met één of twee spitsen. De enige die altijd speelt is Andriy Shevchenko. Niet vreemd, de Oekraïner werd Europees Voetballer van het Jaar 2004 en wordt gezien als één der beste spitsen in de wereld. Naast hem kan de op huurbasis in Milaan spelende en langzaam weer opbloeiende Argentijn Hernán Crespo uit de voeten, terwijl oud-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson vooral als invaller tot grote daden komt. Behalve de Deen behoort ook de dit seizoen veelvuldig geblesseerde Filippo Inzaghi nog tot de sterke Milan-selectie.

23-05-2005, 18:12
hOe bedOel je dit is erg lang en mensen hebben geen zin om dit te lezen...samenvatting?

23-05-2005, 18:13

Citaat door ZtreetzOckeR:
hOe bedOel je dit is erg lang en mensen hebben geen zin om dit te lezen...samenvatting?
je hebt 2 dagen de tijd

23-05-2005, 20:00


woow wel beetje te lang

23-05-2005, 20:48

Citaat door ZtreetzOckeR:
hOe bedOel je dit is erg lang en mensen hebben geen zin om dit te lezen...samenvatting?
er staat gewoon wat uitleg over het engels voetbal en wat ze allemaal gewonne hebben , dat ze er wel staan maar niet veel winne dus,...
dat niemand had verwacht dat Liverpool ooit in de finale zou staan en dat de voorkeur eerder naar manu, arsenal of chelsea ging.
en dan zo wat uitgelegt tegen wie ze het al hebben opgenomen in de Ch L
en dan uitleg over de spelers,....

nu ga ik AC MILAN lezen

24-05-2005, 14:38
milan gaat ze geven

24-05-2005, 14:44
ik ben voor liverpool,

24-05-2005, 14:48
milan

24-05-2005, 16:22
liverpool wint liverool scoort eerst en dan verdedigen ze als de best net als tegen chelsie

24-05-2005, 17:14
De finale van de UEFA Champions League tussen Liverpool en AC Milan wordt geleid door de Spaanse scheidsrechter Manuel Mejuto González. De veertigjarige arbiter is de derde Spanjaard die een finale van de Europa Cup 1/Champions League mag fluiten. Manuel Díaz Vega (1996, Juventus - Ajax) en José María Ortíz (1969, AC Milan - Ajax) gingen hem voor

24-05-2005, 18:54
Engelse toeschouwers waneer ze in Turkije gearriveerd zijn dan moeten zij

1 paspoort laten zien
2 een Kopie van hun paspoort bij zich hebben
3 Ticket (laten zien) als zij die hebben

Kopie die zal gestempeld worden en die zal tegelijk hun visa zijn

24-05-2005, 19:04


Hier live beelden van Istanboel

http://www.ibb.gov.tr/kameralar/webcam.htm

druk daarna op Taksim (helemaal laaste)


of hier

http://www.livefromturkey.com/

24-05-2005, 19:07
MILAN

24-05-2005, 19:11
Liverpool zal met deze 11 starten

Dudek

Traore
Hyypia
Carra
Finnan

Hammann
Gerrard
Alonso
Garcia
Riise

Cisse

Pagina's : [1] 2 3