Bekijk volle/desktop versie : Neem een beetje de moeite en LEES!



22-05-2005, 20:19
Wie heeft de drie-eenhed uitgevonden?


"Wee, daarom degenen, die een boek met hun eigen handen schrijven en zeggen: "Dit is van Allah", opdat zij er een onwaarwaardige prijs voor kunnen nemen. Wee hen dan, voor hetgeen hun handen schrijven en wee hen voor hetgeen zij verdienen."
Qor'an 2:80



"En de Joden zeggen: 'De Christenen hebben geen ware grondslag' en de Christenen zeggen: 'De Joden hebben geen ware grondslag',
hoewel zij beiden hetzelfde boek lezen.
Hetzelfde zeggen degenen die geen kennis hebben maar Allah zal op De Dag der Opstanding uitspraak doen in hun geschil"
Qor'an 2:113


============
1 + 1 + 1 = 1 ?
============
De drie religies, Judaisme, Christendom en de Islam - beweren hetzelfde grondbeginsel te delen : Geloof in God als het Opermachtige Wezen, de Schepper en Verzorger van het Universum. In Islam beter bekend als "Tawheed". Dit concept van de éénheid van God werd door Mozes benadrukt in een Bijbels vers dat bekend staat als "Shema", oftewel de Joodse geloofsgetuigenis: "Hoor O' Israel; De Heer onze God is één." (Deuteronomy 6:4) Het werd ongeveer 1500 jaar later woord voor woord herhaald door Jezus toen hij zei : " De eerste van alle geboden is: "Hoor O' Israel; De Heer onze God is één." (Marc. 12:29)

Profeet Mohammed (vrede zij met hem) kwam 600 jaar daarna, met eveneens dezelfde boodschap :

"En uw God is één God ; Er is g één god dan Hij......"
(Qur'an 2:163)


Het Christendom is echter van het concept van de éénheid van God afgedwaald, naar een vaag en mysterieuse doctrine dat tijdens de 4e eeuw is geformuleerd.
Deze doctrine, dat nog steeds leidt tot controverse zowel binnen als buiten de Christelijke religie, is beter bekend als de drie- éénheid.
Simpel gezegd stelt de doctrine van de drie- éénheid dat God de vereniging is van drie Goddelijke personen of entiteiten in een Goddelijk wezen, nl: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Als deze vereenvoudigde voorstelling van dit concept al verwarrend is, voegd de bloemige taal waarin de feitelijke tekst van de doctrine is geformuleerd, zelfs nog meer mysterie toe aan de zaak.
"Wij ... aanbidden één God in een drie- éénheid, een drieéénheid verenigd in één. want er is een Persoon als de Vader, een ander als de Zoon, en een als de heilige geest, zij zijn allen één... zij zijn niet drie goden, maar één God... Alle drie zijn eeuwig en gelijkwaardig... dus hij die gered wordt moet als zodanig de drieéénheid beschouwen..." (Quote uit de officieéle geloofsbelijdenis van Athanasie)

Laten we dit even nader bekijken: een persoon, God de Vader + een persoon, God de zoon + een persoon, God de Heilige Geest = een persoon, God de ...,? Wat? Is dit Nederlands of abrakadabra?

v Athanasius, de bisschop die deze doctrine heeft geformuleerd, heeft zelf bekend dat hoe meer hij over het onderwerp schreef, hoe minder hij ertoe in staat was zijn gedachten erover uit te drukken.

Hoe is deze verwarrende doctrine tot stand gekomen ?

============================
DRIEÉÉNHEID IN THE BIJBEL
============================

Verwijzingen in de Bijbel naar een Goddelijke drie éénheid zijn op z'n best vaag:

In Matheus 28:19, vinden we Jezus die aan zijn dicipelen opdraagt, aan alle naties te gaan prediken. Hoewel de "brieven van Paulus" wel de drie personen vermeldt die later deel uit zouden maken van de drieéénheid, (de zin "...doping in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest" is een duidelijke toevoeging aan de Bijbelse tekst), zijn dat niet de feitelijke woorden van Jezus - dat is te merken aan twee aspekten:


Het dopen in de vroegere kerk, zoals door Paulus werd omschreven in zijn brieven, werd alleen gedaan in de naam van Jezus; en
De "brieven van Paulus" zijn afkomstig uit de eerste evangelie, dat van Marcus, waarin geen vermelding bestaat over Vader, Zoon en/of Heilige Geest- zie Marcus 16:15.


De enige verwijzing in de Bijbel naar de drieéénheid vindt men in 1 johan. 5:7, hedendaagse Bijbel geleerden geven toe dat de zin "..Er zijn er drie die getuigen in de Hemel, de Vader, het Woord, en de Heilige Geest en deze drie zijn één" , absoluut een latere toevoeging is aan de Bijbelse tekst, en het is daarom ook niet terug te vinden in hedendaagse versies van de Bijbel.

v Het is daarom duidelijk dat het concept van een drieéénheid van Goddelijke wezens, niet een idee was dat door Jezus, of welke andere profeet dan ook, werd ingevoerd. Deze doctrine, die Christenen overal in de wereld nu aanhangen, is in zijn geheel een menselijk verzinsel.

=============================
DE DOCTRINE KRIJGT VORM
=============================

Ofschoon Paulus van Tarsus, de man die terecht als de stichter van het Christendom kan worden beschouwd, vele van diens doctrines heeft geformuleerd, die van de drieéénheid was er niet een van. Hij heeft echter wel de grondbeginselen daarvoor aangereikt, toen hij het idee opperde dat Jezus de "Goddelijke Zoon" was. Immers een Zoon moet ook een Vader hebben, en wat denk je van een vervoermiddel voor Gods openbaringen aan de Mensheid?
In essentie, heeft Paulus de hoofdrol-spelers benoemd, maar het was de latere Kerk die de hele zaak in elkaar heeft gezet.

Tertullian, een advokaat en ouderling van de kerk uit de derde eeuw in Carthage, was de eerste die het woord "Drieéénheid" gebruikte toen hij uitleg gaf aan de theorie dat de Zoon en de Geest deel uitmaakten van het Goddelijk wezen, maar dat zij tesamen een eenheid vormen met de Vader.

==============================================
EEN OFFICIEELE DOCTRINE WORD SAMENGESTELD
==============================================

Toen de controverse over de drieéénheid theorie, tussen twee kerkgangers uit Alexandrié nl ;- Arius, de decaan en Alexander, zijn bischop- , in het jaar 318 uit de hand liep. - kwam Keizer Constantijn tussenbeide.

Hoewel de Christelijke dogma een volledig mysterie voor hem was, besefte hij wel dat een verenigde kerk noodzakelijk was voor een sterk rijk. Nadat onderhandelingen om het dispuut te beslechten faalde, riep Constantijn voor het eerst in de geschiedenis van de kerk, een eucumenische raad van kerken bijeen om het geschil voor eens en voor altijd op te lossen.

Zes weken nadat 300 bischopen bijeen waren gekomen in Nicea in 325, is de doctrine van de drieéénheid uit gehamerd. De God van de Christenen zou van dienaf beschouwd worden als bestaande uit drie bestandsdelen, of geaardheden, in de vorm van de Vader, de Zoon, en d Heilige Geest.

==================================
DE KERK HOUDT VOET BIJ STUK
==================================

De zaak was echter verre van opgelost, ondanks Constantijns hoge verwachtingen hierover. Arius en de nieuwe bisschop van Alexandrié , een man genaamd Athanasius, begonnen de zaak te bediscusseren zelfs terwijl de nieuwe geloofsbelijdenis werd ondertekend; "Arianisme" werd van dien af een trefwoord tegen degene die zich niet hielden aan de doctrine van de drieéénheid.

Pas in 451, tijdens de raad van Chalcedon werd met goedkeuring van de Paus, de geloofsbelijdenis van Nicene/Constantinopel als gezaghebbend verklaard. Discussie over het onderwerp was niet langer toegestaan; zich uitspreken over de drieéénheid werd nu beschouwd als Godslaster, welke streng bestraft kon worden, door straffen variérend van verminking tot de doodstraf. Christenen vielen nu Christenen aan, daarbij werden duizenden verminkt en afgeslacht vanwege een meningsverschil.

-------

22-05-2005, 20:20


2)

===============================
DE DISCUSSIE DUURT VOORT
===============================

Wrede bestraffingen en zelfs de dood brachten echter geen eind aan de controverse over de doctrine van de drieéénheid, en de controverse duurt tot op heden voort.
De meerderheid van de Christenen, als hen gevraagd wordt om uitleg over deze fundamentele leerstelling van hun overtuiging, kunnen uiteindelijk niets anders weerleggen dan "Ik geloof het omdat het me zo is geleerd" of "Ik ben daarmee opgegroeid". Het word af gedaan zijnde een " Mysterie"- Ofschoon de Bijbel zelf zegt in 1 Corinth. 14:33 dat"...God is niet de stichter van verwarring...."

De unitairstische stroming binnen het Christendom heeft de leerstelling van Arius aangehouden door de stellingname dat God één is; zij geloven niet in de drieéénheid. Tengevolge hiervan worden zij door de andere stromingen verworpen, en worden ze in de VS niet toegelaten tot de nationale raad van kerken. Binnen het Unitairisme behoudt men toch de hoop dat Christenen ooit zullen terugkeren naar de oorspronkelijk leerstellingen van Jezus: "...Gij zult alleen de Heer uw God aanbidden, en alleen Hem zult gij dienen." (Lucas 4:8)

==============================================
ISLAM EN HET ONDERWERP VAN DE DRIEÉÉNHEID
==============================================

In het Christendom is het definieren van het wezen van God een probleem, dat is niet het geval in de Islam.

"Zij begaan godslaster die zeggen: Allah is een van drie in een drieéénheid, want er is geen God behalve de Enige God"
(Qur'an 5:73)

Het is vermeldingswaardig hierbij te zeggen dat de Bijbel in de Arabische-taal, het woord "Allah" gebruikt als de eigennaam van God

Suzanne Haneef, schreef in haar boek "WAT IEDEREEN ZOU MOETEN WETEN OVER DE ISLAM EN MOSLIMS" (1985), heel kort en bondig:, "God is niet als een taart of een appel die men in driederden kan delen welke een geheel vormen; als God drie personen is of uit drie delen bestaat , dan is Hij zeker niet die Ene, Unieke, en Ondeelbare Wezen dat God is en welke het Christendom beweert in te geloven". (pagina183-184)

Weer van een andere invalshoek bekeken, schildert de drieéénheid God af als bestaande uit drie verschillende entiteiten - de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Als God de Vader is en ook de Zoon, zou Hij de Vader zijn van zichzelf omdat Hij Zijn eigen Zoon is. Dit is niet echt logisch.

Het Christendom beweert een monotheÏstische religie te zijn. MonotheÏsme echter, heeft haar eigen grondbeginsel, nl. dat God één is; De Christelijke doctrine van drie éénheid- God zijnde drie-in-een - wordt in de Islam als een vorm van polytheÏsme beschouwd. Christenen refereren niet aan één God, maar aan drie.

Dit is een bewering die Christenen echter niet licht opvatten. Zij beweren, in tegenspraak, dat Moslims niet eens weten wat de drie éénheid is, en wijzen erop dat de Qor'an het ook vermelt als Allah de Vader, Jezus de Zoon en Maria zijn moeder.

Hoewel vereering van Maria sinds 431 een verzinsel is van de Katholieke kerk, toen aan haar de titel "Moeder van God" werd gegeven in de raad van Ephesus, laat een nadere beschouwing van het vers uit de Qor'an die vaak door Christenen gebruikt wordt om hun aantijging kracht bij te zetten, zien dat Maria, in de Qor'an helemaal niet wordt afgeschilderd als "onderdeel" van een drie éénheid, verre van dat. Het is gewoonweg niet waar.

Hoewel de Qor'an zowel de drie éénheid theorie als de vereering van Jezus en zijn moeder Maria duidelijk en sterk veroordeelt (Qur'an 4:17), worden nergens de componenten van de Christelijke drieéénheid feitelijk genoemd.
Het standpunt van de Qor'an is; dat WIE of WAARUIT de drieéénheid bestaat, niet belangrijk is; wat belangrijk is, is dat de notie, denkbeeld, idee of hoe je het ook noemen wilt, op zich tegenstrijdig is met het concept van eenheid van God (Qur'an 5:116).

Concluderend, zien we dat de doctrine van de drieéénheid een leertstelling is die geheel verzonnen is door mensen. Voor het idee op zich van een drieéénheid van Goddelijke Wezens is geen plaats in monotheÏsme, en heeft er niets mee te maken.


In de heilige Qor'an, Gods Laatste Openbaring aan de mensheid, vinden we Zijn standpunt in een aantal verzen duidelijk verwoord :


"...uw God is slechts één God.L aat daarom degene die op de ontmoeting met zijn Heer hoopt, goede daden verrichten en bij de aanbidding van zijn Heer niemand anders met Hem vereenzelvigen."
(Qor'an18:111)



"...en stel naast Allah geen andere god aan, anders zult gij in zelfverwijt verworpen in de Hel terechtkomen."
(Qur'an 17:40)



Zoals God aan ons keer op keer benadrukt, in een Boodschap dat in alle door Hem geopenbaarde geschriften terug te vinden is.:


"...Voorwaar, dit is uw gemeenschap: één gemeenschap; en Ik ben uw Heer, aanbidt Mij derhalve (en geen ander)..."
(Qur'an 21:93)




"En zij zeggen; 'het Vuur zal ons slechts voor een klein aantal dagen deren' Vraag hen : 'Hebt gij dan een woord van Allah verkregen ? Dan zal Allah Zijn belofte nooit breken.
Of zegt gij iets over Allah, dat gij niet weet? "
Qor'an 2:81


--------------------------------------------------------------------------------

Bron:
The Institute of Islamic Information and Education P.O. Box 41129 Chicago, IL 60641-0129 U.S.A.

-------------------------------------------------------------------------

23-05-2005, 17:43
Beste Sondra,

Ik heb dit artikel helemaal gelezen.

Wij kunnen niet alles van God begrijpen en moeten het dus hebben van de openbaring waarin God Zich op een voor ons begrijpelijke manier leert kennen.
De beste manier voor God om met ons te communiceren is om zelf mens te worden
De christenen geloven dat die openbaring is vastgelegd in de Bijbel.
De leer van drie-eenheid is afgeleid uit de Bijbel waarin duidelijk valt op te maken dat zowel Jezus als de Heilige Geest God is.



M.b.t.Godheid van Jezus:
Hij presenteerde zich als God (Johannes 10:30 en 19:7)
Voor zijn menswording schiep Hij de hemel en de aarde en alles wat op de aarde leeft. (Genenis 1, Johannes 1 en Hebreeën 1)
Hij werd aanbeden als God (Johannes 20:28)
Hij vergaf de mensen hun zonden (o.a Lukas 5:1726; Lukas 7:36-50)
Hij genas op eigen autoriteit. (Lukas 4:31-37, Lukas 7:11-17,
Hij noemde zich “Ik Ben”, dit is een verwijzing naar Jahweh Elohim de naam van God in het Oude Testament
Hij stond op uit de doden. Zijn graf is dus leeg (zie de Evangeliën)

M.b.t Godheid van de Heilige Geest:
-Hij word God genoemd in Handelingen 5:3-4
-Hij bezit de eigenschappen van God nl Hij overal aanwezig (Psalm 139:7-12) en Hij is alwetend (1 Korinthe 2:10-11)
-Betrokken bij de schepping (Genesis 1:2)
-Betrokken bij verlossingswerk (Johannes 3:5-6)
- De drie-eenheid in actie bij de doop van Jezus (Mattheüs 3:13-15)
-Wordt geassocieerd met God (Mattheus 28:18-20)
-Zie 2 Corinthe 13:13-14, komt voor in de zegen.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat de drie-eenheid als leer al vanaf het begin met het christelijk geloof is verweven. Het blijft echter een menselijke formulering om iets wat boven ons verstand en voorstellingsvermogen gaat te vatten in menselijke begrippen.

De drie-eenheid grafisch weergegeven:



[SIZE=4][SIZE=4]Verder Informatie over Jezus Christus en het Christelijke geloof:[/SIZE][/SIZE]

[URL=http://www.eo.nl/portals/themes/article.jsp?portal=Portal.Thema&article=5309494&th eme=5278216]Wie is Jezus? Over de Goddelijkheid van Jezus:[/URL]

[URL=http://www.evangelie-moslims.nl/view/displaystuff.php?Soort=Tekst&tekstId=17]De boodschap van de bijbel (tauraat-zaboer-indjiel) Een korte introductie op de bijbel.[/URL]

[URL=http://www.evangelie-moslims.nl/view/displaystuff.php?Soort=Tekst&tekstId=15]Een bundel verhalen over de betekenis van het christelijke geloof.[/URL]

Groeten,
[SIZE=7] الحَقِي& #1602;َة