Bekijk volle/desktop versie : 'VS gereed om Israëlische soevereiniteit over de Westelijke Jordaanoever te erkennen'



06-05-2020, 16:06
De Amerikaanse ambassadeur in Israël zegt dat de Verenigde Staten (VS) gereed staan om in de komende weken de Israëlische annexatie van Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever te erkennen



Dat zei de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman in een interview met de krant Israel Hayom ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. Volgens Friedman moeten nog een aantal stappen worden gezet voorafgaand aan de erkenning.


Freidman zei dat de VS de Israëlische soevereiniteit zal erkennen nadat het in kaart brengen van de te annexeren gebieden is voltooid, de bouw van Israëlische nederzettingen in gebied C is stopgezet en wanneer premier Benjamin Netanyahu ermee instemt te onderhandelen met de Palestijnen. Netanyahu heeft als onderdeel van het éénzijdige "vredesplan" al ingestemd met het laatste.


Israël zal naar verwachting de annexatie op 1 juli uitvoeren, zoals overeengekomen tussen de Israëlische premier Netanyahu en zijn rivaal Gantz tijdens de vorming van de noodregering. De meeste nederzettingen die Israël van plan is te annexeren, bevinden zich in gebied C. Het gebied vertegenwoordigt ongeveer 60% van de Westelijke Jordaanoever en staat onder 'Israëlisch toezicht'.


Deal of the Century
Het 'vredesplan' van de Amerikaanse president Donald Trump werd op 28 januari aangekondigd en verwijst naar Jeruzalem als "de onverdeelde hoofdstad van Israël' en erkent de Israëlische soevereiniteit over grote delen van de Westelijke Jordaanoever. Het onevenredige plan vermeldt de oprichting van een Palestijnse staat in de vorm van een archipel verbonden door bruggen en tunnels.


Palestijnse functionarissen zeggen dat Israël volgens het Amerikaanse plan 30-40% van de Westelijke Jordaanoever zal annexeren, inclusief heel Oost-Jeruzalem.


Het plan heeft wereldwijd veel kritiek ontvangen en werd afgewezen door de Palestijnen en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC).

06-05-2020, 16:11


De tijd dringt voor ze zo te zien.