Bekijk volle/desktop versie : Twitter verwijdert Egyptische en Saoedische nepaccounts



02-04-2020, 15:27
Twitter heeft donderdag vele duizenden nepaccounts geblokkeerd. Ze werden gebruikt om "propaganda te verspreiden namens de autoriteiten in onder meer Saoedi-Arabië, Egypte en Indonesië".





Tussen de accounts zat ook een Servische beïnvloedingscampagne. Twitter verwijderde onder meer 2541 accounts van het Egyptische netwerk El Fagr. Ze verspreidden kritiek op Iran, Qatar en Turkije. Dat zijn landen waarmee Egypte regelmatig overhoop ligt. Volgens Twitter handelde het netwerk vermoedelijk in opdracht van de Egyptische regering. Vorig jaar verwijderde Facebook honderden pagina's van hetzelfde netwerk.

Verder verwijderde Twitter 5350 accounts die de Saoedische autoriteiten verheerlijkten en kritiek uitten op Qatar en Turkije. Een medewerker van de regering van Honduras maakte 3104 nepaccounts aan, die elke tweet van de president retweetten. Indonesië gebruikte volgens Twitter 795 nepaccounts om propaganda tegen de onafhankelijkheidsbeweging in West-Papoea te verspreiden. Twitter blokkeerde verder 8558 accounts die de regerende partij in Servië promootten.