Bekijk volle/desktop versie : Slachtoffer tramaanslag Utrecht wil andere rechters



05-03-2020, 10:32
Een van de slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht vorig jaar wil dat andere rechters de strafzaak tegen vermeend schutter Gökmen T. behandelen.





Via zijn juridisch adviseur Karim Aachboun wraakte hij donderdagmorgen de rechtbank. Die onderbrak de zaak onmiddellijk voor onbepaalde tijd. Volgens het slachtoffer merkt het Openbaar Ministerie hem ten onrechte niet aan als slachtoffer van poging tot moord, maar als slachtoffer van bedreiging. Om die reden stapte de man al naar het gerechtshof in Arnhem voor een klachtenprocedure en vroeg hij de rechtbank het proces aan te houden. Dat verzoek legde de rechtbank maandag naast zich neer. Daarop wraakte de man donderdag de rechtbank.

Een speciale wrakingskamer van de rechtbank moet zich nu over het verzoek buigen. Die komt naar verwachting tussen 10.30 en 11.00 uur bijeen, zo heeft de rechtbank gemeld.

05-03-2020, 11:07


Advocaten van slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht in maart vorig jaar zijn woest over de wraking van de rechters door een jurist donderdagmorgen.





Juridisch adviseur Karim Aachboun werd voor zijn eigen veiligheid door de parketpolitie weggevoerd. Nadat hij donderdagmorgen zijn verzoek indiende, werd hij belaagd door boze slachtofferadvocaten. Drie agenten van de parketpolitie begeleidden de adviseur vanuit de rechtszaal meteen naar een aparte ruimte. "Wat een achterlijke en kansloze actie", reageert slachtofferadvocaat Sébas Diekstra. "Zo'n aanhoudingsverzoek had je al veel eerder moeten doen." Diekstra staat onder meer de vader bij die bij de aanslag zijn dochter verloor.

Advocaat Edwin Bosch staat een van de slachtoffers bij die bij de aanslag zwaargewond raakte. Hij wist Aachboun nog op de gang aan te spreken voor hij werd afgevoerd. "Ik vroeg hem om overleg, maar hij weigerde in gesprek te gaan. Dit is een stuitend en kansloos verzoek, dat de slachtoffers dupeert."

Nihil
Ook volgens Bosch is de kans op toewijzing van het wrakingsverzoek nihil, omdat het verzoek van Aachboun maandag op de eerste procesdag al aan bod kwam. De juridisch adviseur was er toen niet. "Een collega heeft hem afgelopen dagen benaderd, maar hij gaf geen gehoor. Dit is aan slachtoffers niet uit te leggen."

Volgens Aachboun probeerde verdachte Gökmen T. in de tram ook zijn cliënt te doden, maar weigerde het wapen. Bij de aanslag heeft zijn cliënt naar eigen zeggen met gevaar voor eigen leven drie personen het leven gered, onder wie de bestuurder van de auto waarmee T. er na de aanslag vandoor ging.

Een tweede persoon die hij redde, zou de cliënte van raadsman Edwin Bosch zijn. "Zij herkent zich daar niet in, want zo is het niet gegaan. Hij heeft haar niet gered", zegt Bosch.