Bekijk volle/desktop versie : VN: 900.000 ontheemden in noordwesten van Syrië sinds december17-02-2020, 18:29
De Verenigde Naties zeiden maandag dat 900. 000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, sinds begin december ontheemd zijn geraakt door een offensief van regeringstroepen in het noordwesten van Syrië.

Dat is 100.000 meer dan de VN eerder hadden gemeld. "De crisis in het noordwesten van Syrië heeft een gruwelijk niveau bereikt," zei Mark Lowcock, VN-hoofd voor humanitaire zaken en noodhulp. Hij zei dat de ontheemden overwegend vrouwen en kinderen zijn die "getraumatiseerd zijn en gedwongen worden om buiten in de vrieskou te slapen omdat kampen vol zijn". Moeders verbranden plastic om kinderen warm te houden. Baby's en kleine kinderen sterven door de kou, zei hij.

In de regio Idlib, inclusief delen van de aangrenzende provincie Aleppo, wonen ongeveer 3 miljoen mensen. De helft van hen zijn ontheemden die vanuit andere delen van het land zijn gevlucht. Het Syrische regeringsleger vecht in de provincie Idlib tegen de laatste overgebleven militanten.

De Syrische leider Bashar al-Assad zal het offensief tegen het rebellenbolwerk in elk geval voortzetten. In een toespraak op de Syrische staatstelevisie zei hij maandag dat het leger heel Syrië zou bevrijden van "terreur" en "vijanden". De recente successen van het leger betekenen nog niet het einde van de oorlog: "We hebben hun neuzen in de grond gedrukt als voorbode op de volledige overwinning", zei hij.

17-02-2020, 22:47


Rusland coalitie heeft Idlib omsingeld.
Dit zal oplopen naar 2 miljoen.