Bekijk volle/desktop versie : Hoge Raad: voor de zomer uitspraak in zaak Daesh-vrouwen



10-01-2020, 11:13
De Hoge Raad gaat haast maken met de cassatie-procedure over de mogelijke terugkeer van Nederlandse Daesh-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië.





De verwachting is dat er voor de zomer een uitspraak is. De advocaten van de 23 vrouwen en hun 56 kinderen die de zaak hadden aangespannen, hebben de Hoge Raad tot spoed gemaand. Volgens hen traineert de Nederlandse staat de procedure. De Hoge Raad heeft vrijdag laten weten de zaak versneld te behandelen. "Dit betekent dat in de procedure een verkorting van de normale termijnen zal worden gehanteerd", legt de hoogste rechter uit.

De rechtbank bepaalde in november dat de Staat binnen twee weken al het nodige moest doen om in ieder geval de kinderen te repatriëren. De Staat ging in hoger beroep en kreeg gelijk. Het hof bepaalde dat de rechter niet op de stoel van de politiek mag gaan zitten. Volgens het hof heeft de overheid "beleidsvrijheid" en moet de rechter zeer terughoudend zijn met ingrijpen.

Advocaat Elpiniki Kolokatsi bepleitte namens de vrouwen dat er snel duidelijkheid moet komen. "Iedere winter sterven er kinderen door de verschrikkelijke omstandigheden in de kampen." Daarbovenop is de situatie volgens haar nu heikel omdat de Syrische president Bashar al-Assad heeft aangegeven de vrouwen mogelijk zelf te willen berechten. "Dat zou betekenen dat ze de doodstraf kunnen krijgen."