Bekijk volle/desktop versie : Casablanca: Opnieuw staking bagagepersoneel vliegveld Mohammed V



01-10-2019, 18:24
Ondanks het sociale akkoord in juli van dit jaar hebben bagage-afhandelaars op het vliegveld opnieuw het werk neergelegd





Werknemers zijn ontevreden over de arbeidsomstandigheden. De staking werd gisteravond door de vakbond (UMT) aangekondigd en zal 24 uur aanhouden.


De vakbond schrijft het stakingsbesluit als een laatste redmiddel te zien en zoveel mogelijk heeft geprobeerd de continuïteit van belangrijke diensten voor het publiek te waarborgen. De vakbond eist vrijheid van vereniging en betere arbeidsomstandigheden voor haar leden. De nieuwe staking kan onder meer leiden tot vertragingen, verlies van bagage en andere verstoringen in het luchtverkeer.


Stakingen GPI
Het sociaal akkoord werd in juli ondertekend na tussenkomst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en bracht verschillende belanghebbenden samen, waaronder Royal Air Maroc (RAM), de luchthavenautoriteiten (ONDA), vakbond UMT, RAM Handling en bagage-afhandelaar GPIa.


Sinds 15 april werden reizigers op Marokkaanse luchthavens geconfronteerd met vertragingen en merkwaardigheden als gevolg van de wilde stakingen van bagagepersoneel van het bedrijf GPI, die voor meerdere luchtvaartmaatschappijen, waaronder Royal Air Maroc (RAM), de afhandeling van bagage uitvoert. Het contract met GPI liep eind september af.