Bekijk volle/desktop versie : Marokko richt crisisteam op na faillissement Thomas Cook



24-09-2019, 09:04
Het crisisteam is opgezet om de negatieve effecten van het faillissement te beheersen.



De Britse reisorganisatie Thomas Cook, 's werelds oudste touroperator stopte sinds maandag 23 september alle activiteiten, dat maakte het 178-jaar oude bedrijf gister bekend in een verklaring. "Dit markeert een zeer trieste dag voor het bedrijf dat reizen mogelijk maakte voor miljoenen mensen over de hele wereld en pionier was op het gebied van pakketreizen", leest de verklaring.

De ineenstorting van het bedrijf komt door hevige concurrentie van prijsvechters en resulteerde voor Thomas Cook in een verlies van £ 1,5 miljard in de eerste helft van 2019. Naar schatting zullen 22.000 mensen hun baan verliezen, van wie slechts 9.000 Britten.


De sluiting zal de vakantie en reis voor tienduizenden klanten verstoren, waardoor het Verenigd Koninkrijk haar grootste repatriëringsinspanning sinds de Tweede Wereldoorlog moet lanceren om gestrande passagiers terug te brengen. De Britse regering heeft vliegtuigen ingehuurd om de naar schatting 150.000 reizigers terug naar het Verenigd Koninkrijk te vliegen, in een operatie die de codenaam 'Operation Matterhorn' draagt.


[tweet]https://twitter.com/libbyxbarham/status/1176139160442331143[/tweet]


Het faillissement heeft verstrekkende gevolgen voor het Verenigd koninkrijk en daarbuiten. Ook in Noord-Afrika maakt men zich zorgen aangezien Tunesië, Marokko en Egypte tot de topbestemmingen van Thomas Cook behoorden. Britse toeristen die momenteel in Marokko verblijven zullen door de Britse overheid van 25 september tot 5 oktober in een 4-delig proces worden gerepatrieerd.


Marokko
Afgezien van de Britse toeristen in Marokko, zal de sluiting ook van invloed zijn op de toeristische sector en bedrijven in Marokko. De sluiting laat tientallen hotels achter met onbetaalde rekeningen van Thomas Cook. Industrie-experts vertelden de Franse nieuwsdienst Le Matin dat naar schatting 60-80 hotels zullen worden getroffen, de meesten in Marrakech en Agadir.


Marokkaanse toeristenautoriteiten hebben maandag een crisiseenheid opgezet om de negatieve effecten van de sluiting te beheersen. Het crisisteam bestaat uit vertegenwoordigers van het Marokkaanse Ministerie van Toerisme, de hotelindustrie, reisbureaus en het Nationale Bureau voor Toerisme van Marokko. Het doel is om nauw samen te werken met de Britse autoriteiten om de repatriëring van Thomas Cook-klanten naar het Verenigd Koninkrijk te volgen en te begeleiden.


De crisiseenheid kwam maandag bijeen in een vergadering die werd voorgezeten door Abdellatif Kabbaj, president van de Nationale Confederatie van Toerisme en tevens CEO van de Kenzi Hotels Group. Marokko ontving jaarlijks zo'n 70.000 toeristen. Kabbaj verzekerde de Marokkaanse reisbranche dat het verlies minder zal zijn dan bij bijvoorbeeld Tunesië, hoewel hij geen exact aantal gaf. Ter vergelijking: In Tunesië, waar Thomas Cook jaarlijks zo'n 150.000 toeristen heen stuurt, verwacht de hotelindustrie een verlies van € 60 miljoen.



Nederland
De reis van Nederlanders die dinsdag met het vliegtuig op vakantie zouden gaan via Thomas Cook Nederland gaat niet door. De reisorganisatie meldt dat hun vliegreis komt te vervallen. "Het gaat verspreid over de dag om ongeveer duizend passagiers", zegt een woordvoerster. "We hebben ze per mail en via social media op de hoogte gebracht." Om hoeveel vluchten het gaat, kon ze nog niet zeggen.


Thomas Cook Nederland vliegt vooral naar Zuid-Europese zonbestemmingen vanaf Schiphol en Eindhoven Airport. De organisatie stuurt dinsdag geen extra medewerkers naar beide luchthavens. Reizigers die vanaf woensdag vertrekken vinden volgens het bedrijf binnenkort meer informatie op de website van Thomas Cook, neckermann.nl en sgr.nl.


Thomas Cook Nederland heeft inmiddels bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) melding gedaan van financieel onvermogen. Maar er is volgens de woordvoerster geen sprake van een faillissement, zoals wel het geval is bij de Britse Thomas Cook Group.


Naar aanleiding van het Britse bankroet heeft Thomas Cook in Nederland gekeken naar mogelijkheden om de geboekte reizen hier uit te blijven voeren. "Ondanks alle inspanningen is dit helaas niet gelukt. Daar komt bij dat het niet uit te sluiten is dat de klanten van Thomas Cook Nederland, die op korte termijn op vakantie gaan, geen gebruik kunnen maken van de door hen geboekte accommodatie", stelt het bedrijf in een verklaring.