Bekijk volle/desktop versie : VN: Gaza van kwaad tot erger



01-07-2019, 09:09
Gaza is sinds 2007 de grootste openluchtgevangenis ter wereld



Een VN-functionaris waarschuwde zondag dat de situatie in de Gazastrook drastisch verslechterd. "De sociale en economische situatie in Gaza gaat van kwaad tot erger", vertelde Matthias Schmale, de directeur van de UNRWA-operaties in Gaza, tijdens een vergadering georganiseerd door NGO Press House.


Hij gaf de schuld van de verslechterende situatie in het Palestijnse gebied, waar bijna twee miljoen mensen wonen, aan de 12-jarige Israëlische blokkade en belegering van Gaza. "De blokkade heeft geleid tot hogere werkloosheidscijfers, economische ineenstorting en beperking van de handelsvrijheid", aldus Schmale.


Volgens het Palestijnse CBS steeg de werkloosheid in Gaza tot wel 52% in 2018, een toename van bijna 8% in een jaar tijd. Een recent rapport van het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) wees uit twee derde van de bevolking in Gaza is getroffen door voedselonzekerheid. In het rapport staat ook dat ongeveer 70% van de niet-vluchtelingen in Gaza voedselonzeker is, tegenover 67% van de vluchtelingen in de enclave.


Israël heeft sinds 2007 een verlammende blokkade opgelegd aan de Gazastrook nadat het Palestijnse Hamas de controle over de Gazastrook had overgenomen van rivaliserende groep Fatah. De in 1994 opgericht UNRWA levert kritische hulp aan Palestijnse vluchtelingen in de Gazastrook, de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, Jordanië, Libanon en Syrië.