ejsnah
14-06-2019, 20:30
Het is weer aardbeientijd. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar de harde, smakeloze bonken die ’s winters in de schappen liggen zijn niet te vergelijken met de zachte, zoete zomeraardbeien. De meest smaakvolle oogst je uit eigen tuin of van je balkon. Direct na het plukken op een beschuitje of meteen in je mond zijn ze het lekkerst.
Zodra je een aardbei plukt, verandert het metabolisme van de vrucht waardoor er minder en andere stoffen aangemaakt worde: „de vrucht is vanaf dat moment aan het sterven.” De vluchtige aromastoffen vervliegen en er worden weinig nieuwe bijgemaakt. Daardoor verandert de smaak. Als je een geplukte aardbei langer bewaart, verliest hij vocht door verdamping waardoor de vrucht wat zachter en minder sappig wordt. Dat kan ook als negatief worden ervaren.
Bovendien zijn de winteraardbeien vooral gekweekt op houdbaarheid. Ze moeten lang mooi blijven en stevig genoeg zijn om heel te blijven onderweg naar de winkel. De winteraardbeien komen meestal uit Spanje of Marokko. Om die lange reis aan te kunnen, worden ze geplukt als ze nog niet helemaal rijp zijn. Daardoor blijven ze langer goed, maar hebben ze vaak minder smaak.
http://https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/14/waarom-zijn-aardbeien-na-een-tijdje-niet-meer-zo-lekker-a3963710
Zodra je een aardbei plukt, verandert het metabolisme van de vrucht waardoor er minder en andere stoffen aangemaakt worde: „de vrucht is vanaf dat moment aan het sterven.” De vluchtige aromastoffen vervliegen en er worden weinig nieuwe bijgemaakt. Daardoor verandert de smaak. Als je een geplukte aardbei langer bewaart, verliest hij vocht door verdamping waardoor de vrucht wat zachter en minder sappig wordt. Dat kan ook als negatief worden ervaren.
Bovendien zijn de winteraardbeien vooral gekweekt op houdbaarheid. Ze moeten lang mooi blijven en stevig genoeg zijn om heel te blijven onderweg naar de winkel. De winteraardbeien komen meestal uit Spanje of Marokko. Om die lange reis aan te kunnen, worden ze geplukt als ze nog niet helemaal rijp zijn. Daardoor blijven ze langer goed, maar hebben ze vaak minder smaak.
http://https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/14/waarom-zijn-aardbeien-na-een-tijdje-niet-meer-zo-lekker-a3963710