Bekijk volle/desktop versie : Veiligheidsraad: VN secretaris-generaal bericht positief over investeringen van Marok



03-04-2019, 19:01
Het rapport van de secretaris-generaal van de VN erkent de inspanningen van Marokko ten gunste van de sociaaleconomische ontwikkeling van de Sahara.



In een rapport aan de Veiligheidsraad over de Sahara geeft de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, aan dat Marokko investeringen in de Marokkaanse Sahara nastreeft, waarbij hij benadrukt dat lokale bewoners profiteren van deze investeringen, waarvoor ze worden geraadpleegd. In dit rapport wees Guterres ook op de rust en stabiliteit die heerst in de Marokkaanse Sahara.

De aanzienlijke investeringen van Marokko in zijn zuidelijke provincies maakte indruk tijdens het bezoek in juli 2018 van de persoonlijke afgezant van Guterres voor de Sahara, Horst Köhler. Köhler bezocht tijdens zijn bezoek Laayoune, Dakhla en Smara, zoals benadrukt in het vorige verslag van de secretaris-generaal in oktober 2018.

Het rapport van de secretaris-generaal van de VN erkent dus de inspanningen van Marokko ten gunste van de sociaaleconomische ontwikkeling van de Sahara, in het kader van het nieuwe ontwikkelingsmodel gericht op duurzame groei en werkgelegenheid voor jongeren, bericht het Marokkaanse persbureau MAP.

De zuidelijke regio ondergaat momenteel grootschalige projecten dankzij Marokkaanse overheidsinvesteringen, met een budget van 8 miljard dollar, op alle gebieden, inclusief infrastructuur, industrie , landbouw, gezondheidszorg, onderwijs, toerisme en de bevordering van de Hassani-cultuur.

Daarnaast verwijst de secretaris-generaal van de Verenigde Naties ook naar de twee resoluties van het Europees Parlement, aangenomen op respectievelijk 16 januari en 12 februari 2019, waarbij hij de verlenging van de toepassing van de landbouw- en visserijovereenkomsten tussen Marokko en de Europese Unie, inclusief de Marokkaanse Sahara, goedkeurde.