Bekijk volle/desktop versie : Marokko keurt ontwerpbesluit goed ter ondersteuning van vrouwelijke slachtoffers van



01-04-2019, 20:04
In de hoop om geweld en seksuele intimidatie tegen vrouwen aan te pakken, leidt de nieuwe wet 103.13 stap voor stap het proces.



De wekelijkse regeringsraad keurde donderdag een ontwerpbesluit goed voor de uitbanning van seksuele intimidatie en gendergerelateerd geweld, bericht nieuwssite MoroccoWorldNews. Het ontwerpdecreet 2.18.856 - gepresenteerd door minister van Familie, Solidariteit, Gelijkheid en Sociale Ontwikkeling, Basima Hakkaoui - beoogt uitvoering te geven aan de bepalingen van met name de artikelen 10, 11 en 12 van wet 103.13 die in september 2018 zijn vastgesteld.

De bovengenoemde artikelen ondersteunen vrouwelijke slachtoffers van geweld door middel van een aantal mechanismen, zoals "cellen en gezamenlijke commissies".

Artikel 10 dicteert dat "cellen voor steun aan vrouwelijke slachtoffers van geweld" moeten worden ingesteld bij onder andere rechtbanken van eerste aanleg, hoven van beroep, de gezondheidszorg, centra jeugd en vrouwen, het directoraat-generaal voor Nationale Beveiliging (DGSN) en binnen de Koninklijke Gendarmerie.

Dergelijke cellen zullen diensten verlenen zoals opvang, begeleiding en andere vormen van ondersteuning voor vrouwelijke slachtoffers van geweld.

Artikel 11 vereist de oprichting van een nationaal comité voor de ondersteuning van vrouwelijke slachtoffers van geweld. "Het Nationaal Comité komt minstens eenmaal per jaar bijeen, of wanneer nodig op uitnodiging van de voorzitter of de meerderheid van zijn leden."

Artikel 12 bepaalt de missie en de taken van het nationaal comité. De taken variëren van het zorgen voor communicatie en nationale coördinatie tussen overheidssectoren en centrale administraties die zich bezighouden met geweld tegen vrouwen, tot "het geven van zijn mening over de actieplannen die zijn aangenomen door de regionale en lokale comités".

De regionale en lokale comités zouden de beperkingen en obstakels moeten bepalen die de ondersteuning van vrouwen in de weg staan en passende oplossingen voor hen voorstellen.

01-04-2019, 23:47


Goed om te horen.

02-04-2019, 06:20
Dat is mooi

02-04-2019, 09:30
salafisten zullen niet blij mee zijn, dat vrouwen meer echten krijgen