Bekijk volle/desktop versie : Pesticiden in chinese thee, ONSSA slaat alarm



29-03-2019, 11:01
De Marokkaanse Voedsel- en Warenautoriteit ONSSA slaat alarm over de pesticiden in chinese thee die in Marokko verkocht wordt.



Volgens de krant Al Akhbar bevatten verschillende Chinese theemerken die op de Marokkaanse markt worden verkocht, sporen van pesticiden die de wettelijke limieten overschrijden. Dit nieuws doet overigens al langer de ronde, maar specifieke merken worden niet genoemd.

Groen of zwart, de thee wordt niet schoongemaakt tijdens de oogst of bereiding. Resultaat: er zijn enkele verontreinigingen. ONSSA heeft een bericht rondgestuurd naar importeurs van thee, die hen verplichten om de kwaliteitscriteria na te leven.

ONSSA voert een systematische controle uit op geïmporteerd voedsel als onderdeel van zijn toezichtsmissies op het gebied van voedselkwaliteit. Deze controle zorgt ervoor dat geïmporteerde theesoorten voldoen aan nationale en internationale normen en de nodige gezondheidsgaranties bieden.

Al Akhbar voegt eraan toe dat in geval van niet-naleving van het product, het niet is toegestaan om de binnenlandse markt te betreden en daarom wordt afgewezen. Maar volgens de krant valt deze beslissing van ONSSA niet in de smaak van de professionals die bang zijn voor de verhoging van de prijs van de thee vanwege het gebrek aan productie.

Er zijn onlangs bijeenkomsten gehouden tussen functionarissen van ONSSA, de 'Association of Tea Professionals in Morocco' en enkele Chinese producenten om een oplossing te vinden die geschikt is voor alle partijen.

Ter herinnering, Marokko is de grootste importeur van Chinese thee met 25% van de totale export van dit product.