Bekijk volle/desktop versie : Campagne: stop met kwetsen op sociale media



21-02-2019, 18:02
Gebruikers van sociale media moeten ophouden nabestaanden en slachtoffers van misdrijven, rampen en ongevallen lastig te vallen met kwetsende opmerkingen.



Die oproep doet Slachtofferhulp Nederland in de campagne #socialslachtoffer die donderdag begint. Harde cijfers over het online lastigvallen van slachtoffers heeft Slachtofferhulp Nederland niet, maar medewerkers krijgen steeds vaker vragen over vervelende ervaringen op sociale media, zegt bestuursvoorzitter Rosa Jansen. "Mensen zouden voortaan eerst na moeten denken en zich inleven in het slachtoffer voordat ze een reactie op social media plaatsen.”

Door de snelheid van bijvoorbeeld Twitter en Facebook kunnen hatelijke opmerkingen een groot bereik hebben, terwijl de verspreiders vaak anoniem blijven. Het is meestal onmogelijk vervelende opmerkingen te verwijderen, terwijl ze wel heel pijnlijk zijn, zegt Slachtofferhulp, en de verwerking van een ongeval of verlies moeilijker kunnen maken.

Thema

Op verschillende plaatsen zijn donderdag ontbijtsessies geweest waar de deelnemers praten over het thema. In Utrecht waren burgemeester Jan van Zanen en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aanwezig bij het ontbijt, evenals Jacob Sesselaar, die het gezicht van de campagne is. Hij kreeg naar eigen zeggen te maken met "afschuwelijke" posts over zijn broer die vorig jaar verongelukte nadat hij achter het stuur in slaap was gevallen. "Dat het Jan-Willems eigen schuld was, dat hij gedronken zou hebben, dat hij te hard gereden zou hebben. Allemaal niet waar, het was een noodlottig ongeval waarbij Jan-Willems vermoeidheid hem fataal is geworden."

Sesselaar doet zijn verhaal in een filmpje dat Slachtofferhulp tijdens de campagne verspreidt op sociale media.

21-02-2019, 21:45


Wordt lastig.

22-02-2019, 06:58
De meesten gebruiken juist sociale media om te kwetsen dus het wordt zoals ze noemen 'dweilen met de kraan open' om dit aan te pakken.

22-02-2019, 08:52

Citaat door Nefertari:
De meesten gebruiken juist sociale media om te kwetsen dus het wordt zoals ze noemen 'dweilen met de kraan open' om dit aan te pakken.
En intussen wordt de samenleving harder en harder!

Aan woorden liggen gedachten ten grondslag en de volgende fase na het gebruik van lelijke woorden, zijn lelijke daden.

Ik zie dat ouders hun kinderen niet meer corrigeren.
Kinderen kunnen in de openbare ruimten bijvoorbeeld de wachtruimten in een ziekenhuis of het trappenhuis in een flat, steeds vaker ongestoord hun gang gaan en daarbij soms buitengewoon vernielzuchtig zijn.
Kinderen corrigeren is soms hard.
Hoewel ik vind dat je een kind absoluut niet mag mishandelen, is een tik op hun billen helemaal niet zo erg.

En op de sociale media heb je dat niet.

Daar denkt men anderen voor alles en nog wat uit te mogen maken.

Maar dat is écht niet zo hoor, want je voedt jezelf in een bepaalde zin ook op.
En als je je het gebruik van nare woorden tot gewoonte maakt, kan het zijn dat je met die gewoonte in een situatie terechtkomt
die erg naar voor je kan zijn.

Want je kunt niet zomaar alles zeggen!
Je moet beleefd blijven!

Mij persoonlijk verbaast het dat de beleefdheid vervoegingen bijna niet meer gebruikt worden.
Het is allemaal je jij en jou en U is nog steeds een beleefdheidsvorm die als je die tot je gewoonte maakt, je echt helpt je
positie te verbeteren.

Je jij en jou zijn alleen informeel te gebruiken.
Dat kan nooit kwaad.

22-02-2019, 09:42


Ja echt spijtig, de wereld is hard en onbeschoft geworden. Niet dat iedereen het doet maar door de sociale media lijkt het vanzelfsprekend dat men zijn/haar medemens mag uitmaken voor alle vuil.

Ik blijf erbij, sociale media heeft heel veel kapot gemaakt. Ook al voed je je kind goed op, de filmpjes die kinderen onder ogen krijgen hebben heel veel invloed op ze.
Op lange termijn weten de kinderen niet meer wie juist handelt, de ouders die het goed voor ze hebben of de menigte op de sociale media die alles maar verbloemt?

24-02-2019, 17:47
Oplossing is internet zien als een samenleving waarin openbare orde veilig moet blijven. Dus ook een Wetboek voor Internet. Just saying