Bekijk volle/desktop versie : ‘Vechtersbazen azc Overloon komen uit veilige landen’



06-12-2018, 13:05
De vechtersbazen die dinsdag tekeer gingen bij het asielzoekerscentrum in Overloon, komen overwegend uit zogenoemde ‘veilige landen’. Dat laat burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer weten. ,,Overlast en misdragingen van jongeren uit die landen zijn een groot probleem. Niet alleen in onze regio, zoals bekend.”


Sinds kort surveilleren in de omgeving van het azc de Boxmeerse straatcoaches. Aan het eind van de middag sloeg in Overloon de vlam in de pan en ontstond een flinke vechtpartij. Volgens Van Soest was de politie snel ter plaatse en werd de rust ook snel hersteld.

Maar daar ging wel wat aan vooraf. Twintig bewoners raakten slaags met elkaar, er werden stokken en messen gebruikt en met tegels gegooid. Één bewoner van het asielzoekerscentrum moest per ambulance naar het ziekenhuis. Er werden zes asielzoekers opgepakt.

Straatcoaches

De vechtersbazen zijn voornamelijk alleenstaande jonge mannen uit landen als Marokko en Algerije die geen kans maken op een verblijfsstatus in ons land omdat ze in hun thuisland geen gevaar lopen. Ze moeten terug, maar soms lopen asielprocedures niet vlotjes en soms werken de landen van herkomst niet mee aan een snelle terugkeer.

Het incident in Overloon staat niet op zich. Een jaar geleden werden zeven vechtersbazen aangehouden na een vechtpartij waarbij een aantal asielzoekers gewond raakte. In de tussentijd bleef overlast bestaan, reden voor de gemeente Boxmeer om de straatcoaches erop af te sturen. Die komen normaal gesproken in actie om hangjongeren die overlast veroorzaken aan te pakken.

Sinds vorige maand surveilleren ze ook preventief rondom het asielzoekerscentrum. Met twee mensen werken ze veertig uur per week. De gemeente kan niet aangeven hoeveel uur er in het toezicht in Overloon gaat zitten. De straatcoaches verdelen hun tijd naar eigen inzicht, laat een woordvoerster weten. ,,De ervaring leert dat wanneer er toezicht is, het vaak rustiger is.”

Geblowd

De VVD kaartte onlangs het probleem Overloon nog aan bij burgemeester en wethouders. Een jaar eerder deed de politieke partij dat ook al. Er zou onder andere geblowd worden in het asielzoekerscentrum en de leiding zou nauwelijks tegen de jongeren optreden. ,,We werden toen neergezet als de nieuwe PVV’’, zegt VVD-fractievoorzitter Judith Logtens.

Of het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers nog actie onderneemt? ,,De politie doet onderzoek’’, zegt Robert Ploeg die er niet al te veel woorden aan vuil wil maken. ,,Soms kiezen ze ervoor om met elkaar op de vuist te gaan.”

Niet meer welkom

De gemeente Boxmeer is niet de enige gemeente die kampt met overlast in asielzoekerscentra. Ook in de Rotterdamse wijk Beverwaard zijn asielzoekers uit ‘veilige landen’ relatief vaak betrokken bij incidenten. Sinds vorige maand is deze groep op voorspraak van burgemeester Aboutaleb dan ook niet meer welkom. ,,Rotterdam wil ruimte blijven bieden aan vluchtelingen die echt opvang nodig hebben. Voor hen is in Rotterdam een veilige plek. Voor mensen die zich niet aan de regels houden, is in onze stad geen plaats.‘’

http://https://www.ad.nl/binnenland/vechtersbazen-azc-overloon-komen-uit-veilige-landen~a56d8853/

06-12-2018, 13:22


Als dit zo door gaat, krijgen we hier ook detentiecentra voor uitgeprocedeerde asielzoekers!

Héél jammer en naar dat zij door de wet uitgeprocedeerd en illegaal zijn verklaard!

Ik vind in principe dat de Aarde van ons allemaal is en dat we allemaal gelijkwaardig zijn!
En dat we respect moeten hebben voor elkaar en G'ds Aarde!

06-12-2018, 15:17
Gewoon terugsturen...

Marokko moet geen afval dumpen en andersom moet Nederland ook geen afval dumpen door Marokkaanse criminelen die hier zijn opgegroeid terug te sturen naar marokko.

06-12-2018, 16:26

Citaat door Seymour:
Gewoon terugsturen...

Marokko moet geen afval dumpen en andersom moet Nederland ook geen afval dumpen door Marokkaanse criminelen die hier zijn opgegroeid terug te sturen naar marokko.
Nederland kan helaas geen criminele Marokkaanse jongens terugsturen alleen als ze geen Nederlandse nationaliteit hebben. Maar dan moeten ze echt heel vaak in aanmerking zijn gekomen met de justitie. Tja dan gaat het IND je verblijfsvergunning niet verlengen. Een Nederlandse nationaliteit krijgen ze pas als ze vier jaar niet in aanmerking zijn gekomen met justitie dat lukken die rot jochies niet eens.