Bekijk volle/desktop versie : NCTV: oplevend rechts-extremisme zet Nederland onder druk



05-11-2018, 20:27
Oplevend rechts-extremisme zet de Nederlandse maatschappij onder druk. Dat concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een nieuw rapport: ‘De golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa’.

Concrete aanwijzingen dat Nederlandse extreemrechtse individuen of groepen de intentie hebben om grootschalig terroristisch geweld te plegen, zijn er niet. Wel is het voorstelbaar dat een eenling of een kleine groep in korte tijd radicaliseert en overgaat tot terroristisch geweld. De NCTV noemt het opvallend dat rechts-extremistisch gemotiveerd geweld niet per se van groeperingen hoeft te komen, maar ook van burgers kan komen.

Dat dit een ‘realistische mogelijkheid’ is, leidt de NCTV af uit het gepolariseerde klimaat in Nederland. Nederland staat op scherp door de verhitte publieke debatten over de toestroom van migranten, de dreiging van jihadistische aanslagen, de vermeende islamisering van Nederland, en identiteitsvraagstukken als Zwarte Piet en het slavernijverleden. ‘Polarisatie kan door gewelddadige actoren worden opgevat als een aanjager om te handelen of als vermeende ‘impliciete’ steun voor hun handelen.’

De NCTV stelt dat de aandacht voor rechts-extremisme de laatste jaren op de achtergrond raakte door de jihadistische geweldsdreiging. Dat is verklaarbaar, zegt terrorismedeskundige Jelle van Buuren, ‘maar daardoor kun je ook bepaalde ontwikkelingen over het hoofd zien’.

http://https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nctv-oplevend-rechts-extremisme-zet-nederland-onder-druk~bf07da8f/