Bekijk volle/desktop versie : Zwarte Piet en slavernij moslims



19-10-2018, 03:08
Hollywood heeft al vele kaskrakers geproduceerd over de Trans-Atlantische slavernij van Afrikanen die plaatsvond op het Amerikaanse continent. Één zo’n kaskraker die ik in de bioscoop zag in 2014 genaamd 12 Years a Slave wist meerdere prijzen te winnen en bracht meer dan 200 miljoen dollar op aan omzet.

Een deel van de slavernij die niet verfilmd is was een periode van heldhaftig verzet, behoud van identiteit en eenheid met de Afrikaanse moslims in de hoofdrol.

De geschiedenis van de Islam op het Amerikaanse continent begon met de invoer van Afrikaanse slaven, die voor het eerst in 1502 arriveerden op het eiland Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek).

Deze Afrikaanse moslims waren een trots volk. Ze waren niet zomaar een stel boeren en vissers maar waren afstammelingen van koningen en krijgers. De Moslims uit Afrika omvatten mensen uit de Wolof, Mandingo, Hausa, Pulaar, Fulani, Vai en andere etniciteiten, maar het was de Islam die hen verenigde.

Ze waren heel anders dan de andere Afrikaanse slaven. De geletterdheid onderscheidde hen van de rest van de slaven. Veel van de Islamitische slaven waren in tenminste het Arabisch geletterd en nogal wat waren geletterd in een of twee extra talen.

Deze Afrikaanse moslims geloofden dat de Islam moreel superieur was aan iets anders en het gaf hen een gevoel van superioriteit. Het waren Islamitische mannen en vrouwen en ze konden alleen vrij zijn. Hun volledige weigering om hun situatie te accepteren vertaalde zich in ongehoorzaamheid en rebellie die uniek was in de slavenbevolking. De Islam was een grote kracht en het werd een katalysator voor verzet.

En in 1522 sloeg de vlam in de pan, ze kwamen in opstand net na Kerstmis op Haïti. Ze gingen met machetes in de hand snel van de ene plantage naar de andere in de hoop anderen slaven te mobiliseren.

Volgens historische maatstaven was dit een kleine opstand, maar het was de eerste slavenopstand van de Trans-Atlantische slavenhandel en deze werd geïnitieerd en geleid door Afrikaanse moslimslaven.

Na de eerste opstand in 1522 kwamen de Wolof-moslims in opstand in Puerto Rico, Santa Marta, Colombia en Panama. De moslimslaven wisten zelfs de inheemse indianen te bewegen om mee te doen.

Deze door de moslims geïnspireerde opstanden waren de aanleiding voor de nieuw gekroonde Koning Karel V van Spanje om een koninklijk decreet uit de vaardigen waarin slaven verdacht van Islamitische afkomst moesten worden uitgesloten van de slavenhandel.

Nakomelingen van deze Afrikaanse moslimslaven leven tot op de dag van vandaag nog steeds als moslims op o.a. de Dominicaanse republiek.