Bekijk volle/desktop versie : Hoe een clubje uit Arnhem de jihad ging omarmen



30-09-2018, 17:27
Na de aanslagen op het World Trade Centre in 2001 beginnen Marokkaans-Nederlandse tieners uit Arnhem zich te verdiepen in hun geloof. Een van hen is Abdelkarim el A. Maar in de Arnhemse moskeeën worden geen Nederlandstalige lessen gegeven. Daarvoor moeten ze naar Ede, Utrecht en Tilburg, waar ze in de leer gaan bij salafistische predikers. Er is debat over de vraag of het salafisme een kweekvijver is voor gewelddadig extremisme. Voor de Arnhemse verdachten lijkt dit het geval geweest: de kern van het netwerk is gevormd in de politiek-salafistische scène.

De Arnhemmers volgden les bij bekeerling Abdul-Jabbar van de Ven en een groep predikers rond de Syrische familie Salam. Belangrijk onderwerp is dat moslims loyaal moeten zijn aan medemoslims en zich moeten afkeren van alles wat met ongeloof te maken heeft. Zo preekt Suhayb Salam dat moslims hun hoofd moeten afwenden als zij een kerk zien.

In het Arnhemse Bruishuis beginnen de jongeren hun eigen salafistische lesstichting. De organisatie is in handen van Abdelkarim en zijn vrienden, steeds meer jongeren uit de wijken Malburgen en Presikhaaf wonen de lezingen bij. Onder invloed van het salafisme proberen de jongeren buurtbewoners en familieleden strikte gedragsnormen op te leggen. Ze vragen aan meisjes wanneer ze beginnen met het dragen van de hoofddoek. De jongeren koesteren onrealistische dromen over wonen in het kalifaat, gebaseerd op „salafistische en puriteinse informatie” die ze van Facebook hebben geplukt.

De boodschap van het salafisme werd door de jongeren gemixt met eigen ervaringen van discriminatie, bijvoorbeeld omdat het niet lukte om een baan te vinden. Zo ontstond het idee dat moslims het uitverkoren volk zijn, maar in het Westen worden onderdrukt. „De kernboodschap”, schrijven de onderzoekers, is „dat moslims niet geaccepteerd worden”.

n 2013 vertrekt een deel van de groep die in het Bruishuis samenkomt, onder wie Abdelkarim, naar Syrië. De lessen in het Bruishuis worden stopgezet. Sommige achterblijvers willen Abdelkarim achterna. Velen kijken tegen hem op vanwege zijn charismatische verschijning, kennis van de islam en leeftijd. Dat geldt zeker voor zijn halfbroertje, Morad M., die nu een van de terreurverdachten is.

Als Abdelkarim in 2015 vanuit Syrië een interview geeft aan NRC in de vorm van privéberichten op Twitter, erkent hij dat zijn vrienden in Nederland hem benijden. „Zij vinden het nobel dat ik deze vorm van aanbidding verricht. Want wij moslims zien het voeren van Jihad als een daad van aanbidding”, stelde hij.

De AIVD meldt in april dit jaar dat de groep zich aan het voorbereiden is op een aanslag. Nieuw onderzoek van de politie mondde donderdag uit in hun aanhoudingen.

http://https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/28/hoe-een-clubje-uit-arnhem-de-jihad-ging-omarmen-a1934019