Bekijk volle/desktop versie : Pijnlijk voor Marco Kroon dat hij fantast en leugenaar wordt genoemd'



12-07-2018, 23:12
http://https://www.ad.nl/binnenland/pijnlijk-voor-marco-kroon-dat-hij-fantast-en-leugenaar-wordt-genoemd~afa3c837/




Het OM liet vandaag weten dat het stopt met het onderzoek naar de uitlatingen van Kroon over een incident in Afghanistan in 2007 waarbij de majoor na een kortstondige ontvoering een van de gijzelnemers zou hebben gedood. ,,Het onderzoek biedt weliswaar geen definitief uitsluitsel, maar er zijn geen aanknopingspunten gevonden die de gebeurtenissen uit de melding bevestigen'', aldus het OM.

Volgens Knoops laat het OM het dus eigenlijk open. ,,Er is geen bewijs dat het is gebeurd, maar ook geen bewijs dat het verhaal verzonnen is. Het onderzoek van het OM ging over de vraag of er strafbare feiten zijn gepleegd en die vraag is nu met 'nee' beantwoord'', aldus Knoops. ,,Ook de beschuldigingen dat Kroon staatsgeheimen lekte wordt met de conclusie van OM naar het raak der fabelen verwezen."

Nadat Kroon begin dit jaar een boekje open had gedaan over het incident ruim tien jaar geleden, werden uit veiligheidsoverwegingen commando's teruggehaald uit Afghanistan. ,,Strafbare feiten zijn ook je collega's in gevaar brengen, dat heeft hij dus ook niet gedaan'', aldus Knoops. ,,Hem werd verweten dat hij de missie in gevaar zou hebben gebracht door zijn verklaring naar buiten te brengen. Maar dat deed hij alleen maar omdat er een vertrouwelijke brief aan de Tweede Kamer uitlekte, waarin er melding werd gemaakt van het incident. Het zou toch wel bij de pers terecht komen, maar hij wilde graag eerst zelf zijn verhaal doen. Hij móest door die brief wel."
Doelbewust
© ANP

Kroon verklaarde dat hij in 2007 in Afghanistan bij een geheime operatie is ontvoerd en mishandeld. De advocaat benadrukt dat er enkele maanden geleden een document is opgedoken waarin het ontvoeringsverhaal van Kroon bevestigd wordt. Drie weken na zijn vrijlating zou hij een van de gijzelnemers tegen zijn gekomen en hebben gedood. Daarvan heeft Kroon destijds geen melding gedaan, terwijl dat wel gebruikelijk is. Volgens Knoops liet hij dat doelbewust na op grond van 'militair operationele belangen'.

Recent vertelde Kroon toch het verhaal en begin dit jaar heeft Defensie de melding voorgelegd aan het OM, nadat onderzoek door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) geen uitsluitsel had gegeven. De defensietop hield er al ernstig rekening mee dat de oud-commando zijn verhaal in elk geval deels heeft verzonnen.

Minister van Defensie Ank Bijleveld liet al weten te gaan praten met Kroon. ,,Wij moeten nu bekijken wat deze beslissing betekent voor ons en ons werk en daar zullen we met het personeelslid Marco Kroon over praten.''

Wat Kroon en Knoops betreft is het nu afgesloten. ,,Voor hem is het belangrijk dat er nu duidelijkheid is gekomen en hij verder kan met zijn carrière. Hij heeft al die tijd keurig gewerkt en is niet geschorst", aldus Knoops. ,,Het OM zegt wel 'stel dat er in de toekomst nieuwe aanwijzingen zijn, dan pakken we dat op'. Maar ze zeggen zelf al dat die kans minimaal is. Dus je kunt zeggen dat de zaak juridisch is afgedaan."

Kroon werd in 2009 als eerste militair sinds 1955 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland.

12-07-2018, 23:13


Alles alles niet waar is, wie heeft hij dan vermoord? en als het allemaal niet is gebeurd waarom verzint hij dan iets?

13-07-2018, 08:09
Terroristen soldaatje lopen spelen op andermans land en achteraf klagen waarom ze hier aanslagen plegen.

13-07-2018, 11:30
Hij verbergt iets, misschien wel dikke papaver handel of velden onder zijn hoede.

14-07-2018, 11:26


Doorgesnoven fantast