Bekijk volle/desktop versie : Gezellige Ramadan voor vega’s



11-05-2018, 20:46
De vrolijke vrouwenglossy HODA was al opgeheven, maar is nu terug met een Ramadan-special. Met tips voor hydraterende crèmes, veganistisch eten, en aandacht voor warmte en bezinning.

Ramadan is hip en happening als je de HODA mag geloven. En dat is wel een leuke tegenhanger van het etiket dat niet-moslims op die maand plakken: die vinden het vooral ongelooflijk zwaar, en moeilijk te begrijpen dat het vasten wordt volgehouden, zeker in de zomer.

In de HODA is Ramadan helemaal niet alleen zwaar, maar licht, warm, gezellig en vol bezinning. En juist dat was de reden van Hoda Hamdaoui om haar magazine, dat vijf jaar bestond en waarvan twee jaar geleden het laatste nummer van verscheen, eenmalig opnieuw leven in te blazen. Het is het enige Nederlandse Ramadan-tijdschrift, dus daar was wel een gaatje in de markt.

Wat betreft kleding is er speciale aandacht voor de abaya – een lange Arabische jurk die gedragen wordt als soort een kimono, is er in vele stijlvolle en kleurige varianten. Het blijkt een onmisbaar kledingstuk tijdens Ramadan voor hippe moslima’s die direct uit de collegebanken naar familie gaan, of vanuit het werk naar de moskee. Hoda Hamdaoui: „Als je een spijkerbroek en een shirt aanhebt, dan kan je met een Abaya erover zo naar de moskee, voor de Salaat.”

Voor wie de Marokkaanse keuken kent, vol kruidig vlees en deegproducten, moet glimlachen bij de vele recepten:alles is veganistisch. Een mogelijke bron van ongenoegen als die millennial-moslims bij hun ouders thuis gaan eten, zou je denken. Hamdaoui: „Als je alleen na zonsondergang kan eten, dan moet je best doen om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat kan ook heel lekker zijn. En dat kan je best aan je moeder uitleggen.”

Voor niet-islamitische vrouwen is het blad een leuk inkijkje in een voor velen onbekende wereld waarin de vastende moslim volkomen normaal is. „Het is natuurlijk ook zwaar”, zegt Hoda Hamdaoui, „maar de bedoeling is ook dat je je leven tijdens ramadan aanpast. En meer tijd neemt voor rust, nadenken, familie. Je móet een stapje terugdoen, en juist dat geeft rust. Ik sport een paar weken niet, neem wat vaker de bus. Je moet zuinig omgaan met je energie.”

http://https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/11/gezellige-ramadan-voor-vegas-a1602537