Bekijk volle/desktop versie : Die Van Praag doet stoer tegen Marokko over WK 2026



29-03-2018, 17:28
Zeven jaar geleden leidde de FIFA zelf zijn implosie in. Historisch is het moment waarop Sepp Blatter de kaartjes Russia en Qatar uit een envelop viste. Ruud Gullit en Johan Cruijff stonden voor joker met hun oranje fietsen. De FIFA verloor zijn laatste restje geloofwaardigheid en activeerde de FBI.

Zo hevig als de emoties toen opliepen, zo geruisloos wordt nu toegewerkt naar de toewijzing van het WK 2026. Toch sloot vorige week al de inschrijving. Op 13 juni wordt gekozen wie Qatar opvolgt en het eerste WK met 48 landen mag organiseren. Het trio-bid van de Verenigde Staten, Mexico en Canada neemt het op tegen de kandidatuur van Marokko.

De onvermoeibare Marokkanen dingen al voor de vijfde keer mee. In 1994, 1998, 2006 en 2010 grepen ze ernaast. Ze strijden tegen de toernooi-slokops uit de Verenigde Staten (1994) en Mexico (1970, 1986) die al drie WK’s en met Canada in totaal dertien FIFA-toernooien mochten organiseren. Heel Afrika noteerde pas één WK en drie FIFA-evenementen. ‘Oneerlijk’ volgens de Marokkanen die korte vliegtijden en een voor de tv-markt gunstige tijdzone als belangrijkste wapens hebben. De tegenstanders zetten daar een commercieel attractief toernooi tegenover met Amerikaanse tv-rechten die bij een WK in de VS driehonderd miljoen dollar meer waard zijn.

Hoe dan ook. De eerste overwinning is al geboekt nu de beslissing uit de achterkamers is gehaald. Niet langer stemmen 24 bestuurders in het geheim, maar 207 van de 211 bonden (de vier kandidaat-landen uitgezonderd) kiezen in het openbaar. Dus ook de KNVB. ‘Wij zijn daar natuurlijk voorstander van’, reageert bondspreses Michael van Praag die nog geen keuze heeft gemaakt. ‘We moeten daar in het bondsbestuur nog over praten. Tot dusverre heb ik alleen van Marokko wat gezien, de informatie uit Amerika moet nog komen. Als we onze beslissing hebben genomen, gaan we daar niet geheimzinnig over doen.’

Een WK in Marokko is dichterbij en compacter en zal dus voor zowel bond als fans goedkoper zijn. Daarnaast telt de KNVB veel Marokkaanse leden en speelt een handvol internationals in de Eredivisie. Bepalend voor de Nederlandse stem? Van Praag: ‘We zijn recent bestookt met uitnodigingen uit Marokko, maar daar gaan wij niet op in. De Amerikanen stellen zich wat terughoudender op. We gaan niet vooraf al een stelling innemen. Het gaat om de kwaliteit van het bid.’

29-03-2018, 18:02


niks mis met de tekst niet zo snel op teentjes getrapt zijn

29-03-2018, 18:20

Citaat door MarocFootball:
niks mis met de tekst niet zo snel op teentjes getrapt zijn
Paar maanden geleden zij hij voor NOS camera dat zij wel achter Marokkaanse bid waren

29-03-2018, 18:26
Ok die gaan dus waarschijnljk op Noord Amerika stemmen. Enige Europese landen waarvan ik verwacht dat die 100% op Marokko stemmen zijn Frankrijk natuurlijk en verder Spanje en Portugal die geografisch zo dicht bij Marokko liggen dat ze bijna een thuis WK spelen als ze zich kwalificeren. Hun nationale teams en supporters kunnen gewoon op en neer reizen van hun land naar Marokko tussen de wedstrijden door. Van de andere Europese landen moet ik nog maar zien of ze de druk van uncle sam kunnen weerstaan ondanks hun beloftes aan Marokko.

29-03-2018, 19:05



Citaat door LaasteGeruchten:
Paar maanden geleden zij hij voor NOS camera dat zij wel achter Marokkaanse bid waren
Oké dan snap ik je punt

30-03-2018, 00:46
http://https://youtu.be/VXxZ-ROmP3s

http://https://youtu.be/N9wb3EJvapo
[emoji56]