Bekijk volle/desktop versie : CU en D66: kind jihadganger moet terug kunnen



22-01-2018, 12:53
Regeringspartijen ChristenUnie en D66 vinden dat in het uiterste geval kinderen van Nederlandse Syriëgangers naar Nederland moeten worden gehaald.





Coalitiegenoot VVD is het daar niet mee eens.


Zeker honderd Nederlandse kinderen zouden in het voormalige kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat zitten. Hoeveel kinderen hiervan in opvangkampen verblijven is niet bekend.

Het gaat veelal om kleine kinderen die kwetsbaar zijn, zegt Joël Voordewind (ChristenUnie) naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Als hun leven in gevaar is of hun omstandigheden erg schrijnend, dan moeten ze "als laatste optie" naar Nederland worden gehaald.

Kees Verhoeven (D66) wil deze kinderen niet de dupe laten worden van de keuze van hun ouders. "Afhankelijk van het specifieke geval en indien nodig moeten we kinderen terughalen."

De VVD is erop tegen "want dan komen de IS-ouders er achteraan", aldus een woordvoerster van de partij.

22-01-2018, 16:51


Er is grote onzekerheid over het lot van zeker honderd Nederlandse kalifaatkinderen in Syrië en Irak. Familieleden vrezen dat de kleinsten zullen sterven voordat ze ons land bereiken.


Een speciaal team van de kinderbescherming staat al klaar om de kinderen van de Syriëgangers na terugkeer in Nederland te begeleiden, maar Nederland biedt zelf geen enkele hulp om kinderen uit Syrië te halen. ,,Op dit moment laat de Nederlandse overheid ze verrekken’’, zegt André Seebregts, advocaat van drie vrouwen en hun kinderen die vastzitten in vluchtelingenkampen in Syrië.

Zij hebben in totaal negen kinderen, allemaal jonger dan 11 jaar. Eén baby is een paar maanden oud, een ander pas enkele dagen. Ze verkeren in barre omstandigheden. In de kampen is te weinig eten, de hygiëne is slecht waardoor ziektes als tyfus en tuberculose vrij spel hebben. Er is geen medische zorg, kleding ontbreekt. ,,Ik heb grote zorgen over de kinderen’’, zegt Seebregts.


Smeken

Dat geldt ook voor familieleden van de Syriëgangers, die de overheid smeken de kinderen te helpen, zo vertellen ze. Ze snappen dat er weinig sympathie is voor de ouders, maar zijn bang dat kinderen zullen sterven als er niets gebeurt. ,,Elke dag wachten kan fataal zijn”, zegt een van hen. ,,Het gaat om kinderen die tegen hun wil zijn meegenomen naar Syrië of Irak of daar zijn geboren.” Zij dreigen slachtoffer te worden van de keuze van hun ouders.

Nu het kalifaat in elkaar is gezakt, zitten de kinderen met hun moeders in vluchtelingenkampen, de vaders zitten in een gevangenis, zijn overleden of nog actief als jihadist. Volgens officiële cijfers zijn er honderd minderjarige Nederlandse kinderen in Syrië en Irak, familieleden denken dat het er nog zeker tien meer zijn. Hoeveel kinderen en moeders er in de kampen zitten, is onbekend.

De Koerden die de kampen bewaken, laten de gezinnen niet zo maar gaan, maar willen ze wel uitleveren aan hun landen van herkomst. Nederland staat echter op het standpunt dat alle Nederlanders op eigen kracht een Nederlands consulaat moeten bereiken in Irak of Turkije. Dat lukte vorige week een 33-jarige vrouw uit Ede met haar twee kinderen. Zij werd daarna naar Nederland gevlogen en vastgezet.

22-01-2018, 16:55
Die kinderen, dat is één ding. Maar er is, behalve de ouders, ook Familie. Hier.
Opa's en oma's, ooms, tantes, die hun kleinkinderen, neefjes, nichtjes niet meer zien.

Nu ben ik zelf niet zo'n "familie-man". Maar ik weet ook dat er hele hechte families zijn. Voor dergelijke families is dit ook een lijdensweg!

Maar het belangrijkste is natuurlijk die kinderen.
Laten we de zonden van de ouders niet op de kinderen verhalen! Help ze naar Nederland!

22-01-2018, 17:04
Ah joh ze mogen terug komen ik heet ze van harte welkom.

22-01-2018, 17:23


Opzichte wel een intressand vraagstuk waar de verandwoordelijkheid van de overheid eindigd en die van de ouders de overhand krijgt.