Bekijk volle/desktop versie : Fakkeltocht tegen gaswinning in Groningen



Pagina's : [1] 2 3

19-01-2018, 12:25
De steun voor de fakkeltocht tegen de gaswinning die vrijdagavond in Groningen wordt gehouden, is massaler, breder én spontaner dan bij de drie eerdere fakkeltochten.

Dat zegt de Groninger Bodem Beweging, een van de organisatoren van de tocht. De organisatie hoopt dat er vrijdag zeker tienduizend mensen gaan meelopen. Bij de laatste fakkeltocht, vorig jaar, waren dat er vierduizend.
Verviervoudigen?

'Via onze Facebook-pagina hebben zich al 1.500 mensen aangemeld. Nog eens 3.400 mensen zijn geïnteresseerd. De ervaring van vorig jaar was dat we het uiteindelijke aantal deelnemers zo'n beetje konden verviervoudigen', zegt voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging.

'Dat is voor ons wel een punt van zorg', geeft hij toe. 'Dat het zo druk wordt dat niet iedereen fatsoenlijk kan lopen. Het is goed mogelijk dat de eerste deelnemers alweer op de Vismarkt zijn, als de laatsten nog moeten starten.'
Te weinig fakkels

Mogelijk zijn er ook niet genoeg fakkels voor iedereen. De organisatie heeft vierduizend fakkels klaar liggen. Milieudefensie, een van de andere organisatoren, is nog bezig om extra fakkels te regelen. 'Lukt dat niet, dan wordt om de twee à drie mensen een fakkel uitgereikt. Uit veiligheidsoverwegingen vragen we mensen om niet zelf een fakkel mee te brengen', zegt Van der Knoop.

De fakkels worden verstrekt bij een aantal afgiftepunten aan het begin van de route. Vrijwilligers van de organisatie steken de fakkels vervolgens op een andere plek aan. 'Dat is om de loop erin te houden.'
Steun is spontaner

Volgens Van der Knoop stromen er veel adhesiebetuigingen binnen. 'De steun is ook breder, massaler en spontaner dan vorig jaar. Zo riepen onder meer het UMCG en FC Groningen, maar ook kleinere organisaties zoals zorginstelling De Hoven, hun personeel al op mee te lopen. Daar zijn we erg blij mee.'

De RUG en de Hanzehogeschool roepen ook medewerkers en studenten op om mee te lopen in de fakkeltocht.

Het Platform Kerk & Aardbeving heeft alle kerken in het land opgeroepen om uit solidariteit de klokken te luiden. Woordvoerder Jacobine Gelderloos heeft geen totaalbeeld van het aantal deelnemende kerken: 'Maar ik zag al wel mailtjes dat verschillende kerken in het land meedoen. De respons lijkt hoger dan bij eerdere oproepen tot klokkenluiden.'

Dat constateert ook Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging. 'We doen dit nu voor de vierde keer. Er is nu eindelijk iets zichtbaar van brede solidariteit en woede, wat eerder miste. Het motto van deze fakkeltocht 'Genoeg is genoeg' lijkt goed gekozen.'
Jesse Klaver

GroenLinks-leider Jesse Klaver is een van de aanwezigen bij de fakkeltocht. Hij komt tijdens het podiumprogramma op de Vismarkt aan het woord. Ook het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman wordt dan geïnterviewd.

Verder zijn er toespraken van onder anderen burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum. Het Klimaatkoor zingt een speciale protestversie van het Gronings volkslied. De tekst wordt op grote videoschermen geprojecteerd zodat iedereen kan meezingen.

Behalve in Groningen zijn er ook fakkeloptochten in Appingedam en Den Haag.

De fakkeltocht is vrijdag vanaf 19.30 rechtstreeks te zien op TV Noord en op rtvnoord.nl.

19-01-2018, 12:29


Iedereen kan een digitaal fakkeltje aansteken op de site van het Dagblad van het Noorden.

Steun Groningers in hun strijd voor een eerlijke behandeling van hun schade door het boren naar aardgas en steek ook een fakkel aan!
Op dit moment gingen 5446 fakkelaars ons al voor!

http://www.dvhn.nl/fakkeltocht/


Kijk ook naar mijn ondertekening! Nog 5000 handtekeningen te gaan!

19-01-2018, 12:50
Duizenden digitale fakkels voor Groningen

Vanuit heel Nederland en zelfs in China, Duitsland en Frankrijk verklaren mensen zich vrijdag solidair met de gedupeerden van de gaswining in Groningen. Een digitale fakkel is rond het middaguur door meer dan 5000 personen aangestoken.

Die fakkel is een initiatief van Dagblad van het Noorden. Iedereen die zijn of haar steun wil betuigen kan zijn naam en woonplaats achterlaten op een speciale pagina. Het aantal loopt snel op.

,,Donderdag ontstond op de redactie spontaan deze actie. Met de onlinefakkel willen we onze betrokkenheid laten zien en iedereen, ook buiten Groningen, in staat stellen om solidair te zijn met de inwoners’’, zegt hoofdredacteur Erik Wijnholds.
Meer dan gemiddeld betrokken

Hij noemt de positie van Dagblad van het Noorden in het aardbevingsdossier een bijzondere. ,,De aardbevingen raken ons als redactie ook. Verschillende verslaggevers hebben scheuren in hun huis en redacteuren weten hoe het voelt als de bodem beeft. Ook zij kennen woede en zijn meer dan gemiddeld betrokken. En dan komt als vanzelf het idee boven om op deze manier het protest een stem te geven.’’

De fakkeloptocht start om 20 uur. Het programma begint om 19.30 uur op de Vismarkt met meerdere sprekers.



19-01-2018, 13:24
Ben je er niet bij vanavond en wil je toch een fakkel branden om solidariteit met Groningers te tonen? Of ben je er wel, maar wil je gewoon van je laten horen? Steek dan hier digitaal een fakkel aan, een initiatief van Dagblad van het Noorden.


Al 7630 fakkellaars!

http://www.dvhn.nl/fakkeltocht/

19-01-2018, 13:55



Citaat door OBB:
Ben je er niet bij vanavond en wil je toch een fakkel branden om solidariteit met Groningers te tonen? Of ben je er wel, maar wil je gewoon van je laten horen? Steek dan hier digitaal een fakkel aan, een initiatief van Dagblad van het Noorden.


Al 7630 fakkellaars!

http://www.dvhn.nl/fakkeltocht/
Gaat snel daar, nu al 8663 fakkels!

19-01-2018, 14:34
Om 15.00 uur 10.000 fakkelaars?

http://www.dvhn.nl/fakkeltocht/

19-01-2018, 14:37
Nee hoor. We zijn de 10.000 nu al voorbij!

19-01-2018, 15:18



Steek hier digitaal een fakkel aan voor Groningen:

http://www.dvhn.nl/fakkeltocht/

19-01-2018, 17:04
Om 17.00 uur: 19.000 virtuele fakkeltjes!

19-01-2018, 17:06
ik las varkenstocht

19-01-2018, 17:13
Strax als de gasrekening flink omhoog gaatt doordat er niet geboord wordt, zullen de groningers smeken om het te boren..

Voor nu is het even fakkelpret

19-01-2018, 17:15
Als ze echt iets willen moeten ze rellen/staken etc... dit is tijdverspilling en in den haag (en achter de schermen) lachen ze hierom

19-01-2018, 17:31



Citaat door FCE:
ik las varkenstocht
Als je maar een fakkeltje aansteekt!

19-01-2018, 17:31

Citaat door Djengiz:
Strax als de gasrekening flink omhoog gaatt doordat er niet geboord wordt, zullen de groningers smeken om het te boren..

Voor nu is het even fakkelpret
Fakkeltje aangestoken?

19-01-2018, 17:33
Al 21.000 fakkeltjes!

Pagina's : [1] 2 3