Bekijk volle/desktop versie : Honderden ongeautoriseerde moskeeën brengen autoriteiten in verlegenheid



22-12-2017, 13:05
De minister van Islamitische Zaken onthulde dat zijn afdeling dit jaar ongeveer 461 moskeeën in aanbouw had geïdentificeerd zonder de vereiste toestemmingen.



Het probleem van ongeautoriseerde moskeeën staat weer in de schijnwerpers. De minister van Islamitische Zaken Ahmed Tawfiq besprak de kwestie afgelopen week in Rabat, ter gelegenheid van de viering van de "Dag van moskeeën" tijdens een religieuze ceremonie aan het Mohammed VI Instituut voor de training van Imams, Morchidines en Morchidates.

De minister onthulde dat zijn departement dit jaar ongeveer 461 bouwplaatsen had geïdentificeerd waar moskeeën werden gebouwd zonder toestemming, wat de bevoegde autoriteiten in verlegenheid brengt. "We willen niet worden gedwongen om het werk op ongeoorloofde locaties op te schorten of te slopen wat anarchistisch is gebouwd", zei de minister. Hij gaf daarmee de bal terug aan de verantwoordelijken die moeten toezien op het bouwen en aan de aannemers die de wetten die van kracht zijn moeten volgen.

De minister zei ook dat men zich moet concentreren op de rehabilitatie van oude moskeeën. Want, legde de minister uit, "de goddelijke beloning voor de bouw van een nieuwe moskee is gelijk aan die welke wordt toegekend voor de rehabilitatie van een moskee die met ondergang wordt bedreigd".

Daarnaast zei de minister dat Marokko 50.000 moskeeën heeft op een totale oppervlakte van meer dan acht miljoen m2, het grootste gebied bezet door een institutie, na wooneenheden.