Bekijk volle/desktop versie : 10 Gewoontes uit het Ottomaans Tijdperk.



26-07-2017, 13:11
1: Schulden Boek
De winkels in die tijd hielden een boek bij waar schulden instonden van burgers die leningen hadden staan bij de winkel.
Tijdens de Ramadan zouden de rijke onder de Ottomanen winkeltjes langsgaan en vragen om een bladzijde te scheuren uit het boek. Zij betaalden dan het volledige bedrag van de lening zonder naar de naam of de kosten te vragen.

2: Koffie
De Ottomanen hielden van koffie. Deze werd altijd aangeboden aan gasten. Naast de koffie brachten ze ook water. Als de gasten geen honger hadden dronken ze de koffie. Als ze wel hongerig waren dronken ze het water. Naar aanleiding hiervan bracht de gastheer eten voor de hongerige en fruit voor diegene die geen honger hadden.

3: Deur Knoppen
De Ottomanen hadden altijd 2 soorten deur knoppen. De één was dik en de ander was dun. De mannelijke gasten gebruikten de dikke deur knoppen en de vrouwelijke de dunne. Hierdoor wist de gastheer wie er voor de deur stond en kon de deur voorbereid openen. Als er een man voor de deur stond dan zou de gastheer zelf de deur openen. Als er een vrouw voor de deur stond dan zou de huisvrouw de deur openen.

4: De vraag naar leeftijden
Als er werd gevraagd naar de leeftijd van mensen boven de 63 jaar, dan zouden zij antwoorden: ''We hebben de grenzen overtreden.'' De reden hiervoor was omdat de Profeet (vzmh) overleed op 63 jarige leeftijd.

5: Het hand vragen
Er werd altijd naar de knieschijven gekeken van diegene die kwamen om de hand te vragen. Hierdoor konden ze zien of diegene zijn gebed verrichte of niet.

6: Bloemen voor de ramen
Als er gele bloemen voor een raam stonden dan betekende dat er iemand ziek was in het huis. Hierdoor maakten de mensen die langsliepen geen lawaai.
Als er rode bloemen voor een raam stonden dan betekende dat, dat er een vrouw was die de pubertijd had bereikt oftewel ''bereid was om te trouwen.'' Hierdoor gingen mensen die langsliepen letten op de woorden die ze gebruikten en gingen ze schadelijke woorden uit respect vermijden.

7: De Ramadan
De Ottomanen gaven enorm veel belang aan de Ramadan. Iedereen wilde zoveel mogelijk gasten onderhouden en eten uitdelen. De deuren tijdens de Iftaar (avond eten) stonden open. Zo kon iedereen die langsliep of geen eigen huis had naar binnenlopen en aan tafel zitten. De gasten werden nooit gevraagd wie zij waren.

8: Geschenken aan de vrouw
De mannen gaven als gewoonte een spiegel als geschenk aan hun vrouwen. Ze wilden hiermee zeggen: ''Er bestaat geen mooier geschenk aan jou dan jezelf.''

9: De Sadaqa Stenen
Op verschillende plaatsen bevonden zich stenen palen met een kommetje op de top. Meestal in de hoeken van moskeeën. Hier werd geld ingelegt zodat de armen niet hoefden te bedelen. Het werd ook vaker gebruikt om zakat te betalen. De armen die langsliepen pakten zoveel ze nodig hadden en lieten de rest over aan andere die het nodig hadden.

10: Gebedstijden
Tijdens de gebedstijden liet iedereen zijn bezigheid liggen om te bidden. Winkel eigenaars die naar moskeeën liepen om te bidden lieten hun winkels open.

26-07-2017, 13:24


Is punt 5 serieus?

26-07-2017, 13:25

Citaat door romais:
Is punt 5 serieus?
Alle punten zijn hier serieus.

26-07-2017, 13:34
Waar heb je deze tekst vandaan?

26-07-2017, 13:46


Turkijealtijdnummer1.nl