Bekijk volle/desktop versie : Henna in het haar maakt de staat van reinheid niet ongeldig.



03-07-2017, 01:05

Citaat:
Shaykh al-Islaam Abdel-'Aziez ibn Baaz [Rahimahu Allaah] werd gevraagd:

Een vrouw verricht de wudhu, doet daarna henna in haar haar en gaat vervolgens bidden. Is haar gebed geldig of niet? En als haar wudhu ongeldig wordt, mag ze dan haar hoofd boven de henna afvegen of moet ze eerst haar haar wassen en dan de kleine wudhu verrichten om te bidden?

Antwoord:

Het doen van henna in het haar maakt de staat van reinheid niet ongeldig als zij klaar is met de wudhu. Als ze wudhu wil verrichten en ze heeft henna in haar haar of iets anders wat een vrouw nodig heeft, dan is het toegestaan om hierover te vegen tijdens de kleine wudhu. Tijdens de grote wudhu moet ze echter drie keer water over haar hoofd gieten. Het is dan niet genoeg om te volstaan met vegen. Het is authentiek overgeleverd van Oem Salamah - moge Allaah tevreden met haar zijn - dat zij heeft gezegd:

"O Boodshapper van Allaah, lk vlecht mijn haar. Moet ik het losdoen om de wassing (ghusl) voor djanaabah (onreinheid na geslachtsgemeenschap) of menstruatie te verrichten?" De Profeet ﷺx antwoordde: "Nee, het is voldoende om drie keer een handvol water over je hoofd te gieten, en dan over je hele lichaam. Dan zul je rein zijn."

Na de menstruatie is het echter beter om je haar eerst los te doen en dan pas de wassing te verrichten, omdat hierover andere ahaadieth zijn overgeleverd.

Genomen uit het boek: [Antwoorden op de vragen van de Moslimvrouw, Vraag. 25, Bladzijden. 56 - 57 | Vertaald door Umm Houdhayfa Bendaoud]
..