Bekijk volle/desktop versie : Teeven wilde strenger strafrecht door te bezuinigen op rechtsbijstand



19-05-2017, 15:58
Advocaten reageren geschokt op de uitspraken van voormalig staatssecretaris Teeven in De Groene Amsterdammer.

Strafrechtadvocaten reageren verbijsterd op uitspraken van voormalig staatssecretaris Fred Teeven over de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Uit citaten van Teeven in weekblad De Groene Amsterdammer valt af te leiden dat de staatssecretaris bewust is gaan bezuinigen op de rechtsbijstand omdat „verdere verstrenging van het strafrecht” niet meer aan de orde was door deelname van de PvdA aan het kabinet Rutte II. Teeven in de Groene: „Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging.”

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten noemt het in een schriftelijke reactie aan haar leden „schokkend en feitelijk onbestaanbaar” dat iemand die een goed oog zou moeten hebben voor het in stand houden van de rechtstaat er „niet wakker van ligt als personen ten onrechte worden opgesloten”.

Advocaat Nico Meijering, die destijds mede namens de vereniging van strafrechtadvocaten met Teeven gesproken heeft over de bezuinigingen, noemt de uitspraak ongelooflijk. „Hier zien we de ware aard van Fred Teeven bovenkomen”, aldus Meijering. „Indertijd hield hij ons voor dat iedereen in tijden van crisis moest inleveren. Maar naar nu blijkt, was het gewoon een truc om een ander doel te bereiken: advocaten van verdachten de nek omdraaien”, stelt Meijering. „Wat nou rechtsstaat, wat nou eerlijk proces, het moet maar eens afgelopen zijn met die hinderlijke advocaatjes.”

Uit de context getrokken

Meijering en Teeven kwamen elkaar regelmatig in de rechtszaal tegen totdat Teeven zijn baan als officier van justitie in 2006 definitief opgaf voor het Kamerlidmaatschap voor de VVD. Hij was sinds 2010 staatssecretaris van justitie totdat hij als gevolg van de bonnetjesaffaire samen met minister Ivo Opstelten (VVD) in 2015 het veld moest ruimen.

In een korte reactie stelt Teeven dat zijn uitspraak in de Groene door de auteur, hoogleraar Henri Beunders, volledig uit zijn context is getrokken. „Ik heb gezegd dat het om een bezuiniging ging die nodig was in een tijd dat iedereen moest bezuinigen”, aldus Teeven, die kampt met de gevolgen van een zware operatie aan zijn hoofd.

„Ik heb ook gezegd dat die bezuiniging natuurlijk ook betekende dat advocaten minder tijd konden besteden aan de verdediging.” Maar Teeven ontkent dat dat voortkwam uit het streven om criminelen zwaarder te laten straffen. „Ik ben benaderd door een onderzoeker en wist niet dat dit gesprek bedoeld was voor een serie stukken in de Groene. Ik heb de eerste twee artikelen van die serie nog gelezen maar op dit stuk heb ik niet meer gereageerd.”

Henri Beunders reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Ook andere advocaten reageren geschokt op de uitspraken van Teeven. „Er wordt in Nederland doelbewust klassenjustitie gecreëerd omdat goede rechtsbijstand voor mensen met weinig geld niet meer te betalen is”, stelt strafrecht advocaat Sanne Schuurman.

Bezuiniging rechtsbijstand

Strafrechtadvocaten klagen al jaren over de bezuiniging op de rechtsbijstand die sinds 2013 stapsgewijs zijn ingevoerd. Steeds minder mensen komen in aanmerking voor steun omdat de inkomensgrens is verhoogd. Ook de eigen bijdrage van mensen die een beroep doen op de regeling is verhoogd. Daarnaast is het uurtarief dat advocaten voor rechtsbijstand bij de overheid kunnen declareren verlaagd. Die laatste maatregel is gebaseerd op een door advocaten bekritiseerd advies van de commissie-Wolfsen die het stelsel voor rechtsbijstand heeft onderzocht. Over andere bezuinigingsmaatregelen wordt nog gesproken in de Tweede en Eerste Kamer waar de nodige bezwaren zijn opgeworpen. De tot nu genomen maatregelen hebben er volgens de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten toe geleid dat de rechtspositie van Nederlandse burgers in het geding is.


http://https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/18/teeven-wilde-strenger-strafrecht-door-bezuinigen-op-rechtsbijstand-advocatuur-reageert-verbijsterd-9321018-a1559465

19-05-2017, 16:02


Teeven wil niet onder ede getuigen in zaak-Demmink

Fred Teeven gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank, die hem dwingt onder ede te getuigen over het Rolodexonderzoek naar kindermisbruik onder hooggeplaatste ambtenaren
http://www.volkskrant.nl/binnenland/teeven-wil-niet-onder-ede-getuigen-in-zaak-demmink~a4309360/

19-05-2017, 16:03
Way 2 go Teef...

De onafhankelijke rechtstaat, de parel van een samenleving, effe keihard aanpakken

Wat een held

19-05-2017, 17:09

Citaat door Izanovic.:
Teeven wil niet onder ede getuigen in zaak-Demmink

Fred Teeven gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank, die hem dwingt onder ede te getuigen over het Rolodexonderzoek naar kindermisbruik onder hooggeplaatste ambtenaren
http://www.volkskrant.nl/binnenland/teeven-wil-niet-onder-ede-getuigen-in-zaak-demmink~a4309360/
Ah het onderzoek waar ze kleine jongetjes bestelden net als bij de pizzalijn.

19-05-2017, 17:14



Citaat door TDM:
Ah het onderzoek waar ze kleine jongetjes bestelden net als bij de pizzalijn.
Pedofilie wordt bewust niet onderzorg...

Zelfs de VN spreekt van een falende jeugdzorg. Een succesvolle jeugdzorg zou het begin betekenen van the downfall van de pedofielen

19-05-2017, 17:16

Citaat door 918:
Pedofilie wordt bewust niet onderzorg...

Zelfs de VN spreekt van een falende jeugdzorg. Een succesvolle jeugdzorg zou het begin betekenen van the downfall van de pedofielen
Je hebt ook nog veel pedofielen die zich schuilen in functies waar ze met kinderen te maken hebben. Zwem of sport docenten, psychiatrische hulp enzovoort.

Smerige mannetjes die contact met elkaar hebben op het duistere web.