Bekijk volle/desktop versie : Foto- Expositie: '50 Jaar Marokkaanse migratie in Nederland' opent 9 Mei



30-04-2017, 14:00
De eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie.



Zo gingen zij hier in de jaren zestig bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek,Fordfabriek, Melkunie en Compaxo Vleeswaren werken. Zonder hen was deNederlandse economie nooit zo sterk zoals het nu is. Inmiddels wonen er ongeveer380 duizend Marokkanen in Nederland en zijn de meeste van deze migrantengepensioneerd. In verhouding is er in deze gemeenschap sprake van meergezondheidsproblemen, ontvangen zij relatief vaker een uitkering en/of levenvaker in relatieve armoede.

In Nederland wonen tegenwoordig meer dan 180 verschillende nationaliteiten.Ze hebben allemaal hun eigen gebruiken, gewoonten en achtergronden. Iedereendie hier woont, heeft zo zijn eigen reden waarom hij of zij naar Nederland isgekomen. De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederlandis historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Rotterdam, Utrecht,Den Haag en Amsterdam zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien weterug in hoe ze wonen, het familieleven, het taalgebruik en sociaal-culturelediversiteit.

Jubileum

In het kader van het gouden jubileum (50 jaar) Marokkaanse migratie heeft AtlasCultureel Centrum vorig jaar het boek ‘Een halve eeuw in Nederland’ in de bestebibliotheek van Nederland aan een groot publiek gepresenteerd. Op dit moment ishet bestuur druk bezig met voorbereidingen van een reizende foto-expositie endiverse lezingen.

Reizende foto expositie

Voor de expositie worden er in totaal 50 mensen ( 25 Marokkaansegastarbeiders en hun vrouwen en 25 Nederlanders) professioneel fotografeert. Defoto’s worden later door zwart-wit foto’s en een korte quote vormgegeven.Hiermee wil Atlas Cultureel Centrum een recente foto met zwart- wit foto van 50jaar geleden en tekst combineren om uiteindelijk de verandering van afgelopen50 jaar te laten zien.

De tentoonstelling 50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland ontrafeltsamen met bezoekers de identiteit van Nederland. Dit wordt gedaan aan de hand vanverschillende thema’s ( werk, gezinshereniging, cultuur, politiek en religie)die in elkaar over lopen. De gekozen presentatievorm, het ontwerp, maar ook derandprogrammering hebben als uitgangspunt dat Nederland hun eigen expertise enervaringen kunnen inbrengen in de expositie.

Daarnaast is er landelijk een campagne gestart om de spullen/documenten vande autochtone Nederlanders en gastarbeiders (zoals bijvoorbeeld een dagschrift, werkcontract, koffers, paspoorten, werkkleding etc.) te verzamelen. Degoederen zullen in bruikleen worden tentoon gesteld als onderdeel van deexpositie in de verschillende steden in Nederland.

Programma opening 9 mei:
15.30 Inloop
16.00 Inleiding
16.10 Speech, wethouder Rabin Baldewsingh
16.15 Speech, MarokkaanseAmbassadeur, de heer Abdelouahab Bellouki
16.15 Rondleiding door Sahin Yildirim
17.00 Lezing
18.00 Afsluiting

De expositie is vrij te bezichtigen tot en met woensdag 6 juni.

Het boek “ Een halve eeuw in Nederland ” 1969-2019 - 50 jaar Marokkaansemigratie is te bestellen via www.eenhalveeeuwinnederland.nl

Meer informatie:
Info@atlascultureelcentrum.nl
www.atlascultureelcentrum.nl
www.eenhalveeeuwinnederland.nl

30-04-2017, 18:14


Ja, al die hoogopgeleide gastarbeiders hebben Nederland welvarend gemaakt. Kunnen zij hetzelfde kunstje ook in Marokko waarmaken? En dus van Marokko een welvarend land maken of is het toch wat gecompliceerder.

30-04-2017, 18:26

Citaat door talisker:
Ja, al die hoogopgeleide gastarbeiders hebben Nederland welvarend gemaakt. Kunnen zij hetzelfde kunstje ook in Marokko waarmaken? En dus van Marokko een welvarend land maken of is het toch wat gecompliceerder.
Nee, dat niet.
Dat opbouwen is gewoon alsof je tegen een kind zegt: wat knap dat jij al kan rekenen.


Helaas staan Marokkanen meer bekend om afbreken dan om opbouwen.
Niet alleen in Nederland.

En dat terwijl één van de beste bestuurders van Nederland, de baas van onze economische motor, toch echt niet hier geboren is.

De waarheid is niet erg maar de leugen is onuitstaanbaar.