Bekijk volle/desktop versie : Ook Marokkaanse films op 9e editie Cinéma Arabe



03-04-2017, 08:04
Cinéma Arabe opent met de Nederlandse première van The Nile Hilton Incident, die eerder dit jaar werd bekroond met de Grote Juryprijs op het Sundance Film Festival.



In deze spannende thriller noir schetstregisseur Tarik Saleh de cultuur van corruptie, machtsmisbruik en nepotismebinnen de Egyptische politie aan de vooravond van de volksopstandvan 2011; en vindt daarin de verbluffend realistische setting voor eenmoordintrige die naar de hoogste kringen leidt.

CinémaArabe Programma 2017


In de lijn met The Nile Hilton Incidentzal de documentaire WhoseCountry? een blik achter de schermen van de Egyptische politiebieden in de periode vlak voor de Tahrir-opstand in 2011. En ook Law of the Lamb biedtop humoristische wijze een kritische blik op corruptie en machtsmisbruik binnenhet staatsapparaat in Tunesië.

Cinéma Arabe besteedt aandacht aan feminisme en gender in thema’s en debatten. De documentaire Upon the Shadow laat zien dat een afwijkendeseksuele of genderidentiteit afkeuring oplevert, zowel in de familiekring alsin de samenleving.

Ook Islamitisch radicalisme en islamofobie worden aan de kaak gesteld in dedocumentaires Latifa, unefemme dans la République en Nothingis Forgiven (Rienn’est Pardonn&eacute. Latifaverloor haar zoon tijdens een terreuraanslag bij Toulouse in 2012, en trekt tenstrijde om de negatieve spiraal met name onder jongeren met een Arabischeachtergrond te doorbreken. Sociale uitsluiting wekt wantrouwen en frustratie,wat gemakkelijk kan leiden tot radicalisering. Het is de verantwoordelijkheidvoor ons allen om daar iets aan te doen, aldus Latifa.

Het programma biedt ook een prachtige selectie feature films zoals de film Chronicles of my villagevan Karim Traïdia, ForeignBody van Raja Amari en films van Marokkaanse bodem Headbang Lullaby en Sweat Rain. Dit jaar staatook de kwaliteit en diversiteit van de Libanese cinema in de spotlight: van desnelle misdaadkomedie NUT$tot de melancholieke zoektocht naar identiteit in Tramontane en The Traveller, tot een apocalyptischefantasie over Beiroet anno nu in de korte film Submarine.