Bekijk volle/desktop versie : Belg klaagt staat aan wegens foltering



13-01-2017, 14:30
Een Belg die drie jaar in de Amerikaanse gevangenis van Guantánamo Bay zat, heeft bij het Comité tegen Foltering van de VN een klacht ingediend tegen de Belgische staat.



De 38-jarige Moussa Zemmouri wordt hierin gesteund door het Europese Centrum voor de Mensenrechten, meldt het Vlaamse dagblad De Standaard vandaag.

Volgens zijn advocaat is België medeplichtig aan vrijheidsberoving en foltering van Zemmouri. De man werd in 2001 opgepakt in het Pakistaansx-Afghaanse grensgebied op xverdenking van terrorisme en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij zat drie jaar opgesloten op de omstreden Amerikaanse basis in Guantánamo Bay op Cuba. In april 2005 werd hij xterug naar België gestuurd, zonder veroordeling.

"België heeft informatie over mijn cliënt uitgewisseld met de VS”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge. "De autoriteiten wisten dat hij gefolterd werd.”

Schadevergoeding

Ook zegt hij de staat binnenkort te dagvaarden voor een burgerlijke rechtbank voor een voorlopige schadexvergoeding van 50.000 euro. In 2011 diende Zemmouri al een strafklacht in tegen België, waar niets mee gedaan is volgens de advocaat.

De Antwerpenaar met Marokkaanse wortels reisde volgens De Standaard al vanaf zijn zestiende naar Syrië, Pakistan en Afghanistan om in Koranscholen te studeren. Hij geniet sinds zijn terugkeer uit Cuba een heldenstatus bij Belgische extremisten.

Zemmouri werd in juli 2016 veroordeeld tot veertig maanden voorwaardelijk voor zijn betrokkenheid bij een geplande homejacking (diefstal van een auto na inbraak in de woning voor de autosleutels) in 2015.

13-01-2017, 14:49


Guantánamo Bay is een inhumaan wereld opgebouwd en gesteund door de Verenigde staten van Babylon.