Bekijk volle/desktop versie : Roemeense president Iohannis weigert voorgedragen islamitische premier Shhaideh



27-12-2016, 17:26
Roemeense president Iohannis weigert voorgedragen premier Shhaideh


De Roemeense president Iohannis heeft de voorgedragen premier Sevil Shhaideh geweigerd. Hij heeft de winnaar van de verkiezingen van deze maand, de sociaal-democraat Dragnea, gevraagd met een andere kandidaat te komen.
Iohannis heeft niet toegelichtxwaarom de 52-jarige econome voor hem niet acceptabel is. Tegen verslaggevers zei hij alleen dat hij na een langdurige afweging van argumenten besloten heeft haar niet te benoemen.x


Dragnea's sociaal-democratischexPDSxwon deze maandxde verkiezingenxmet 45 procent van de stemmen. Hij wil samen met een liberale partij gaan regeren. Dragneaxkan zelf geen premier worden, omdat hij dit jaar een voorwaardelijke straf heeft gekregenxvoor verkiezingsfraude. President Iohannis heeft zich geprofileerd als een bestrijder van corruptie en heeft gezegd dat de nieuwe premier van onbesproken gedrag moet zijn.
Marionet
Shhaideh, die moslima is,xwordt gezien als een marionetxvan Dragnea. Ze maakt geen deel uit van de partijtop en was slechts zes maanden in de landelijke politiek actief, als minister van regionale ontwikkeling. Haar band met Dragnea is nauw. Hij was in 2011 getuige bij haar huwelijk met een Syrische zakenman.
Mogelijk brengt Syrische echtgenoot in ogen van Iohannis de nationale veiligheid in gevaar
Of Iohannis' weigering om Shhaideh premier te maken met haar man van doen heeft, is niet duidelijk. Volgens commentatoren heeft Iohannis mogelijk de conclusie getrokken dat dexSyrische echtgenoot de nationale veiligheid in gevaar kan brengen. Hij heeft drie huizen in Syrië en zou een aanhanger van president Assad zijn.

Shhaideh zelf is van onbesproken gedrag. Van de Roemenen is slechts 0,3 procent moslim. Shhaideh is lid van de Tataarse minderheid, een Turkse etnische groep die van oorsprong op de Krim leefde. De Tatarenxgelden als gematigde moslims; Shhaideh draagt ook geen hoofddoek.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/roemeense-president-iohannis-weigert-voorgedragen-premier-shhaideh~a4440352/